Zwin Natuur Park presenteert vernieuwende wandelgids voor met visuele beperkingen

Een innovatieve doorbraak

Het Zwin Natuur Park te Knokke-Heist, samen met Anymedia, een centrum gespecialiseerd in toegankelijke communicatie en media, hebben op dinsdag 1 augustus hun nieuwste project geïntroduceerd: een baanbrekende wandelgids uitgerust met voelplaten en audiobeschrijvingen. Deze multi-sensoriële gids, geproduceerd door AnyMedia en Universal Design Projects CommV, zal zorgen voor een unieke, tastbare natuurervaring voor blinden en slechtzienden.

De essentie van een multi-sensoriële gids

De multi-sensoriële gids is gebaseerd op een concept waarbij een afbeelding wordt gedrukt op een voelplaat, met de naam van het object op de foto in zowel braille als in geschreven taal. Een QR-code en een NFC-chip bieden een link naar een webpagina die de onderliggende tekst weergeeft en voorleest.

De reis door het park begint met een voelplattegrond van een gedeelte van het Zwin Natuur Park. Bezoekers kunnen hun weg vinden via een stippellijn op de voelplaat, die verschillende landschapsvormen weergeeft zoals bossen, duinen en wateroppervlakten.

De schoonheid van het park voor iedereen voelbaar

Tijdens de route zijn er vijf stopplaatsen gemarkeerd met telkens een nummer in zowel tekst als in braille. Elke stopplaats heeft een bijbehorende foto en voelplaat. Het parcours, van net geen 500 meter, voert de bezoekers langs diverse trekpleisters zoals een van de poelen, de ooievaarstoren, een stuk bos en de boshut, en uiteindelijk de Zwinvlakte.

Dankzij deze innovatieve wandelgids kunnen nu ook blinden en slechtzienden genieten van een wandeling in het Zwin Natuur Park en hun zintuigen laten prikkelen door de natuur. Twintig exemplaren van deze multi-sensoriële gids zijn gratis te ontlenen aan het onthaal van het park.

De toegankelijkheid van Zwin Natuur Park

Het Zwin Natuur Park is er trots op dat het toegankelijkheid voor iedereen hoog in het vaandel draagt. Het park, dat in 2018 het toegankelijkheidslabel A van Toerisme Vlaanderen behaalde, heeft verschillende voorzieningen voor mensen met een fysieke beperking, zoals een pad naar het kijkcentrum dat volledig verhard is.

Bovendien zijn er vier all-terrain rolstoelen die gratis beschikbaar zijn op reservering, waardoor ook de vlakte en het huttenparcours gemakkelijk en comfortabel kunnen worden verkend. Het park aanvaardt de European Disability Card, waardoor noodzakelijke begeleiders van personen met een beperking gratis toegang hebben. In 2019 werd bevestigd dat het Zwin Natuur Park een zeer autismevriendelijke omgeving biedt, het resultaat van het screeningstraject Toerisme voor Autisme. In dit kader hebben de gidsen ook een opleiding gekregen rond autismevriendelijkheid. Dankzij het initiatief ‘Iedereen verdient Vakantie’ kunnen mensen aan een verminderd tarief het Zwin Natuur Park bezoeken, waardoor de natuur voor iedereen toegankelijk wordt.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )