
Een stad in het teken van melk en mensen
Diksmuide ontwaakt op pinkstermaandag niet zomaar in stilte, maar onder het gejubel van klokken, kindergeroep en het klaterend gelach van marktkramers. De 49e editie van de Boter- en Kaasfeesten brengt een ode aan wat ooit de basis was van de boerenstiel: zuivel, volk en verbondenheid. Van op de Grote Markt tot in de zijstraten van het historische centrum wordt het verleden voelbaar en het heden proefbaar.
Een markt vol geur en herinnering

Op het marktplein stallen boeren hun kazen, boters en melkproducten uit, alsof ze een erf neerleggen in het hart van de stad. Bezoekers kunnen zich verliezen tussen standhouders die meer zijn dan verkopers: ze zijn verhalenvertellers met handen die weten wat arbeid is. Twee nieuwe deelnemers voegen zich bij het vertrouwde aanbod. Thourouts Koasje brengt kazen die herinneren aan oude West-Vlaamse recepten, terwijl Fairebel eer betoont aan de eerlijke melk van coöperatieve boeren.
Om 10, 11, 14, 15 en 16 uur verandert de ruimte voor het stadhuis in een ceremonie van kinderlijke opwinding: de Boter- en Kaasworpen keren terug, met om 15 uur een speciale editie voor kinderen onder de tien. Kleine handen reikhalzen naar vallende lekkernijen, alsof het geluk zélf uit de lucht komt vallen.
Eer voor wie de traditie draagt

Om 11.15 uur is het tijd voor ernst en symboliek. De ‘Orde van de Beuterwaeghe’, een eerbetoon aan wie zich inzet voor de verankering van de zuivelcultuur, verwelkomt drie nieuwe ridders: Isabelle Lahaye, Dirk Coopman en Isabel Delanote. Hun opname in de orde getuigt van een diep respect voor traditie en lokale inzet. Hier geen holle plechtigheid, maar een warme erkenning van engagement.
Spelen tussen stro en staal

De Grote Markt breidt zich uit met een boerderijbelevingszone waar kinderen, stadsbewoners en toeristen even deel kunnen worden van het landleven. Ze mogen zelf koeien melken, op tractors kruipen, een boerderijspel spelen of dieren aaien in de kinderboerderij. Tussendoor draaien ze rond op de nostalgische draaimolen, een tijdscapsule uit grootmoeders dagen.
Opnieuw om 15 uur wordt het speelinstinct aangewakkerd tijdens de kinderkaasworp. En wie verder trekt door de stad ontdekt dat er achter elke hoek iets verborgen ligt: een rommelmarkt, een braderie, oldtimertractors of levende standbeelden die, ondanks hun stilte, meer zeggen dan duizend woorden.
Veiligheid als beleving
Een primeur dit jaar is het veiligheidsdorp, waar politie, brandweer en leger hun diensten voorstellen. Niet als instituten, maar als mensen met verhalen. Je leert er hoe veilig je woning werkelijk is, of wat alcohol doet met je reactiesnelheid. Het dorp is meer dan een expo, het is een confrontatie met je eigen verantwoordelijkheid.
Kaasbuffet als kroonstuk
Wie liever proeft dan kijkt, kan terecht in het lokaal dienstencentrum Ten Patershove (Maria Doolaeghestraat 2). Tussen 12.30 en 14.30 uur wordt daar een kaasbuffet aangeboden voor 20 euro per persoon. De laatste toegang is om 14 uur. Inschrijven kan tot 2 juni bij de dienst toerisme op de Grote Markt 6 of via overschrijving op rekeningnummer BE39 0910 1759 4819 met als mededeling ‘Kaasbuffet + naam’.
Een stad die zichzelf viert

Diksmuide is tijdens de Boter- en Kaasfeesten meer dan decor. Op het hoofdpodium zorgt Sam Gooris om 15.20 uur voor een zangspektakel vol meezingers en herinneringen. En wie z’n dag graag afrondt op een terrasje, hoeft alleen maar te luisteren naar de klanken die uit elk steegje komen. Want op deze pinkstermaandag wordt niet alleen de zuivel geëerd, maar ook het leven zelf.
( Tekst Serge Jansen van www.westnieuws.be )