Zuid-Europa in de greep van extreme zomerwarmte

Het afgelopen weekend zette Zuid-Europa onder een verzengende hitte, resulterend in uiteenlopende calamiteiten in de regio.

Frankrijk ervaart hoogtepunt van zomerhitte

Gedurende het weekend worstelde een groot deel van Frankrijk met een intensieve hittegolf. Lokale autoriteiten in bijna de helft van de Franse departementen zagen zich genoodzaakt om een code oranje uit te vaardigen vanwege de verwachte temperaturen tussen 35 en 38 graden. Bijzonder was de situatie in de departementen Hérault, Aude, Vaucluse en Gard, waar het kwik op sommige plekken zelfs de 40 graden aantikte. Deze zomerperiode markeert voor Frankrijk een zelden zo laat voorkomende intense warmte. Verwacht wordt dat deze hitte tot woensdag zal aanhouden, waarna vanaf donderdag een afkoeling in het vooruitzicht ligt.

Italië geteisterd door derde hittegolf

Italië bevond zich midden in zijn derde hittegolf deze zomer. Hoewel de temperaturen, schommelend tussen 35 en 39 graden, minder intens waren dan tijdens de twee vorige hittegolven, was het effect op sommige plekken in Zuid-Italië toch aanzienlijk. Hier bereikte het kwik eerder pieken boven de 42 graden. Het zuidoostelijke deel van het land werd door de hitte ook geplaagd door onweersbuien.

Bosbranden in Griekenland en Tenerife veroorzaken chaos

De Griekse autoriteiten hadden hun handen vol aan een nieuwe bosbrand, waarbij acht dorpen in het noordoosten geëvacueerd moesten worden. Ademhalingsproblemen als gevolg van de brand leidden ertoe dat vier mensen naar het ziekenhuis moesten worden gebracht. De inwoners van Alexandroupolis werd geadviseerd hun huizen zo veel mogelijk afgesloten te houden.

In Spanje manifesteerde de vierde, en waarschijnlijk laatste, hittegolf van deze zomer zich in volle kracht. Zowel in het noordoosten als in het zuiden van het land heersten abnormale temperaturen. Opmerkelijk waren de metingen in Catalonië en Aragon, waar het kwik waarden boven de 40 graden liet zien. De hitte in deze gebieden zou waarschijnlijk tot donderdag aanhouden, met de piektemperaturen verwacht in de komende dagen. Ondertussen blijft het nieuws uit Tenerife somber met bosbranden die nog niet onder controle zijn. Deze vuren hebben al ongeveer 8.400 hectare natuur verwoest, vergelijkbaar met het gebied van ruim 12.000 voetbalvelden, waarmee het de grootste brand is op de Canarische Eilanden in veertig jaar.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be