Zomerse dwaaltochten: Een vermindering aan de kust

De maand juli 2023 kende een opmerkelijke daling in het aantal verloren gelopen personen aan de Belgische kust. Waar het weer een grote rol speelde, hoopt de IKWV dat ook hun inspanningen, zoals het distribueren van gratis polsbandjes, hebben bijgedragen aan de veiligheid.

De zwoele zomermaanden aan de Belgische kust zijn traditioneel een tijd van zon, zee, zand en… verloren lopende zielen. Maar dit jaar, zo blijkt uit de cijfers van juli 2023, was er een opmerkelijke daling in het aantal mensen dat het spoor bijster raakte.

De invloed van weersomstandigheden

In de maand juli bleef de teller steken op 208 personen die even hun weg niet meer vonden. Dit in schril contrast met de 879 personen van vorig jaar in dezelfde zonnige maand. De capriolen van het weer – een wat sombere julimaand met hier en daar een zonnige uitzondering – is zonder twijfel een grote factor. Minder bezoekers aan het strand betekent onvermijdelijk ook minder verdwaalde zielen.

Hulp in kleine vormen

De Intercommunale Kustreddingsdienst van West-Vlaanderen, beter bekend als IKWV, heeft goede hoop dat naast het wispelturige weer, ook hun eigen inspanningen hebben geholpen om de cijfers laag te houden. De distributie van 750.000 gratis polsbandjes, beschikbaar gesteld op meerdere strategische locaties aan de kust, kan hebben bijgedragen aan de veiligheid. Deze simpele, doch effectieve tool helpt om snel een link te leggen tussen verloren kinderen en hun ongeruste ouders.

Een blik op de cijfers

Verdeeld over de verschillende kustgemeenten, zagen we de volgende aantallen verdwaalde personen:

  • De Panne: 13
  • Koksijde: 51
  • Nieuwpoort: 22
  • Middelkerke: 27
  • Oostende: 37
  • Bredene: 1
  • De Haan: 24
  • Blankenberge: 37
  • Zeebrugge: 3
  • Knokke: 8

Vooruitzicht: De zon komt eraan

Hoewel de cijfers momenteel hoopvol zijn, waarschuwt An Beun, de algemene directrice, dat de voorspellingen voor de komende weken zonniger worden. Meer zon betekent meer strandbezoekers en mogelijk ook meer verdwaalde kinderen en volwassenen. Daarom benadrukt ze het belang van enkele essentiële veiligheidstips, zoals het altijd in het oog houden van je kinderen en het gebruik van de gratis polsbandjes.

Over IKWV

Het is de taak van de IKWV om de veiligheid aan onze 10 kustgemeenten te garanderen. Met meer dan 1400 strandredders, waken zij over een kustlijn van zo’n 34 km. Vorig jaar boden ze hulp aan 729 baders en watersporters in nood en kwamen ze 1115 keer tussen voor verdwaalde personen.

( tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )