Zomerkamp Voorhavens: Een veilige haven voor jonge harten in stormtijden

Het zomerkamp georganiseerd door Alzheimer Liga Vlaanderen bood een unieke ervaring voor jongeren met ouders die lijden aan jongdementie. Door workshops, verhalen delen en vriendschappen, kregen ze een ruimte om te groeien en te verbinden.

Gedeelde ervaringen, ongezegde woorden

Het was opmerkelijk stil toen de jongeren arriveerden bij het zomerkamp georganiseerd door Alzheimer Liga Vlaanderen. Elk van hen droeg een verhaal, een last, een onzichtbare band met de verwoestende impact van jongdementie binnen hun gezinnen. Maar in de veiligheid van dit kamp konden ze even op adem komen, niet door te spreken, maar juist door samen in stilte te zijn.

“Hier hoeven we niets uit te leggen. Hier vinden we herkenning en begrip”, zo klonk het unaniem. De verhalen en ervaringen die hier gedeeld werden, zinderen na in ieders hart.

Vriendschappen voor het leven

Vier jonge vrouwen – Louise, Emmeline, Laura en Anouk – herleefden hun vriendschap, die vorig jaar op dit kamp ontstond. Hun jaarlijkse weerzien is het bewijs van de diepe band die lotgenoten kunnen smeden. Ondanks de drukte van het dagelijkse leven, is dit kamp hun toevluchtsoord, een plaats van hernieuwde verbinding.

Jonge zorgers in de schijnwerpers

De workshops en sessies op het kamp waren niet enkel een medium voor zelfreflectie. Ze boden ook inzicht en steun, niet alleen voor de jongeren, maar ook voor hun gezinnen. Opgroeien met een ouder die jongdementie heeft, plaatst een zware wissel op de jonge schouders. Krisje Tordoir en Tine Kenens van Alzheimer Liga Vlaanderen benadrukken hoe essentieel dit kamp is: “Het is een zeldzame kans voor deze jongeren om te groeien en hun plek te vinden.”

Gedreven door genereuze harten

Het zomerkamp zou niet mogelijk zijn geweest zonder de vrijgevigheid van vele donoren. Hun steun heeft ervoor gezorgd dat deze jongeren een zomer van verbondenheid, begrip en liefde konden ervaren, zonder dat hun families zich zorgen hoefden te maken over financiële lasten.

( tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )