Zo maken we Torhout groener !

Schepen van natuur en groen Elsie Desmet : de beste tijd om een boom te planten was 20 jaar geleden. De op één na beste tijd is nu! Als lokaal bestuur willen we volop inzetten op een groenere stad waar het aangenaam vertoeven is. Inzetten op onze toekomst dus. Daarom stellen we ook dit jaar 100 gratis bomen en 100 gratis pakketten van drie bijenvriendelijke struiken ter beschikking voor alle Torhoutenaren.

Het belang van bomen mag niet onderschat worden. Ze zorgen ervoor dat onze stad koeler is tijdens warme zomerse dagen, ze nemen heel wat regenwater op, verbeteren de luchtkwaliteit en ze hebben een positief effect op de gezondheid van de mensen.

In 2020 ondertekenden we, samen met heel wat andere Vlaamse steden en gemeenten, het bomencharter. Via dit bomencharter engageren we ons om deze legislatuur 1000 extra bomen aan te planten in onze stad.

Als lokaal bestuur zijn we steeds op zoek naar geschikte groeiplaatsen in de openbare ruimte. Toch neemt het aantal bomen in de stad slechts met mondjesmaat toe. Een voldoende grote doorgroeiruimte is van belang om de bomen tot volle bloei te laten komen. Bomen die op particuliere grond geplant worden, hebben dikwijls meer ruimte, staan verder af van wegen of bebouwing waardoor ze beter kunnen groeien en langer blijven leven. Daardoor is bij de vergroening van de stad extra winst te boeken op privéterreinen.

Bestel een gratis boom of een pakket struiken!

Vorige jaren stelden we 100 gratis zomereiken, lijsterbessen en zwarte elzen ter beschikking aan geïnteresseerde burgers. Door het grote succes organiseren we ook dit jaar een vervolg hierop.

Het lokaal bestuur stelt dit jaar 50 gratis winterlinden (voor grotere tuinen) en 50 gratis veldesdoorns (voor kleinere tuinen) ter beschikking. Voor wie geen plaats heeft voor een boom, hebben we 100 gratis pakketten van drie bijenvriendelijke struiken (sporkehout, hazelaar en kardinaalsmuts).

Heb je interesse? Reserveer je boom of struiken via www.torhout.be/torhout-groent-uitdeelactie of via 050 21 38 41. Let op, de voorraad is beperkt, dus vlug zijn is de boodschap! Maximum één boom of pakket struiken per adres.

Na reservatie kunnen de boom en struiken afgehaald worden op zaterdag 11 februari tussen 10 en 12 uur op de parking van het Stadskantoor (Aartrijkestraat 11/B).

Bomen en bijen zijn van levensbelang! En daar kan jij jouw steentje toe bijdragen. Wist je dat 1 boom de schadelijke uitstoot verwerkt van maar liefst 10.000 autokilometers en het werk doet van 10 airco’s tijdens warme dagen. Daarnaast houdt 1 boom gemakkelijk 8.000 liter water vast en zorgen bomen voor minder stress, verhoogde concentratie, meer creativiteit en een betere gezondheid. Twijfel dus niet en bestel snel jouw enige, echte streekeigen boom of een bijenvriendelijke pakket struikjes“, zegt schepen van natuur en groen, Elsie Desmet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *