Zeventig jaar televisie: een reis naar het verleden met ‘Drie Dozijn Rode Rozen’

Zeventig jaar na de eerste Vlaamse televisie-uitzending wordt het iconische toneelstuk ‘Drie Dozijn Rode Rozen’ heropgevoerd, niet alleen als eerbetoon aan het stuk zelf, maar ook als viering van een keerpunt in de Vlaamse televisiegeschiedenis.

Wanneer het scherm tot leven kwam

Op een stille avond in oktober, 70 jaar geleden, stonden Vlaamse huiskamers in rep en roer. Op 31 oktober 1953 ervoer een handjevol mensen met een televisietoestel iets revolutionairs: de eerste Vlaamse televisie-uitzending. Een mengeling van spanning, verwondering en opwinding vulde de lucht terwijl families, vrienden en buren zich verzamelden rond dat nieuwe, magische apparaat.

‘Drie Dozijn Rode Rozen’: het hart van een revolutie

Het hoogtepunt van deze historische avond was ontegensprekelijk de opvoering van het befaamde toneelstuk ‘Drie Dozijn Rode Rozen’. Terugkijkend biedt het stuk ons nu een nostalgisch venster naar die baanbrekende avond, toen het Vlaamse publiek voor het eerst kennismaking maakte met de wonderen van de televisie.

In de coulissen van het NIR

In deze bijzondere heropvoering worden we niet alleen getuige van het toneelstuk zelf, maar ook van wat er zich achter de schermen afspeelde in de toenmalige tv-studio’s van het NIR, dat we tegenwoordig kennen als de VRT. Het publiek krijgt een glimp van de zenuwen en de opwinding van de acteurs. Onder hen bevond zich een zeer jonge Paula Semer, voor wie het niet enkel haar televisiedebuut was, maar ook een gedenkwaardige stap in wat een illustere carrière zou worden. Het stuk is tegelijkertijd een spannende en humoristische reflectie op een keerpunt in de Vlaamse televisiegeschiedenis.

Hoe bij te wonen

Voor zij die dit stuk van ons gedeelde erfgoed wensen te beleven, zal ‘Drie Dozijn Rode Rozen’ worden opgevoerd op zaterdag 7 oktober 2023 om 20u in De Beuk, gelegen aan de Torhoutstraat 9 in 8610 Kortemark. Het evenement is een samenwerking tussen Theater GUDRUN en de Cultuurdienst Kortemark. Tickets kunnen gereserveerd worden via www.gudrunkortemark.be of via e-mail naar walter.denyft@skynet.be voor € 18.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be