Zandsculpturenfestival Middelkerke: Geteisterd door Kwakkelweer

Het Zandsculpturenfestival in Middelkerke trekt dit jaar minder bezoekers dan in voorgaande jaren, hoofdzakelijk als gevolg van wisselvallig weer tijdens de zomermaanden. Ondanks de regenachtige dagen blijft de organisatie optimistisch over de editie van dit jaar, waarbij sprookjesfiguren en 6.000 ton zand de hoofdrolspelers waren.

Een Sprookje Onder de Regenwolken

Het Zandsculpturenfestival in het schilderachtige Middelkerke, dat jaarlijks als een magisch zandkasteel uit de Belgische kustlijn oprijst, heeft dit jaar zijn zonnige aura verloren. Terwijl voorgaande jaren triomfantelijk pronkten met meer dan 100.000 bezoekers, echoën nu de voetstappen van ongeveer 85.000 trouwe aanhangers door de met zand gevulde gangpaden. Wat heeft dit grootse evenement doen tanen, vraagt u zich af? Het antwoord ligt begraven onder de grillige buien van het wispelturige weer.

De organisatie, getroffen door de onvoorspelbaarheid van moeder natuur, wijst met weemoedige vingers naar de wisselvallige zomermaanden. Precies toen de menigte zich verzamelde om te genieten van deze zandsculptuur-extravaganza, daalde het kwakkelweer neer als een onwelkome gast. Onze drukste tijden werden overschaduwd door regen en wind, en hierdoor krompen onze aantallen bezoekers. Voor de eerste keer in de geschiedenis van het festival moesten we zelfs noodgedwongen de deuren twee volledige dagen sluiten. Talloze malen moesten we eerder de poorten sluiten vanwege het ongenadige weer, verzuchtte de organisatie.

En toch, te midden van de grijze wolken, straalden enkele lichtpuntjes. De zeldzame heldere dagen trokken nog steeds bezoekers aan, zij het in kleinere aantallen. De vakantiegangers gaven de voorkeur aan een dag zonnebaden op het strand boven een bezoek aan de zandcreaties. Alleen wanneer de zon zich enkele dagen achtereen liet zien, werd het Zandsculpturenfestival hun bestemming.

Dit jaar werd het festival gehouden van 1 juli tot 10 september, en het stond volledig in het teken van sprookjes. Bezoekers konden zich vergapen aan beeldhouwwerken van de Gelaarsde Kat, de Kleine Zeemeermin en talloze andere betoverende sprookjesfiguren. Onvoorstelbaar maar waar, maar liefst 6.000 ton zand werd aangewend om deze adembenemende kunstwerken tot leven te brengen.

Ondanks de meteorologische tegenslagen blijft de organisatie van het Zandsculpturenfestival opmerkelijk optimistisch. “We kunnen met trots terugkijken op deze editie,” verzekert de organisatie ons. En met het doek dat valt over deze zandsculptuur-saga, kunnen we alleen maar hopen dat volgend jaar de zon weer zal schijnen op de kunstzinnige creaties van Middelkerke.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be. Bezoek onze website voor actuele updates: