Woensdag 18 oktober: Lezing over Pierine Coopmans in Kortemark

Professor emeritus Jos Monballyu zal een lezing geven over het leven van Pierine Coopmans, een vrouw die in de 17e eeuw ten onrechte werd beschuldigd van hekserij in Kortemark

Op woensdag 18 oktober komt professor emeritus Jos Monballyu naar de bibliotheek van Kortemark om een lezing te geven in De Mouterij. De focus van zijn presentatie zal liggen op het fascinerende leven van Pierine Coopmans.

Pierine Coopmans bevond zich in het centrum van een tragedie in de zomer van 1610. Klachten over haar gedrag bereikten het bestuur van het Ambacht Kortemark. Ze kreeg de beschuldiging van hekserij en vermeende banden met het duistere. Na een versnelde rechtszaak werd haar het uiterste lot toegekend: een vurig einde op de brandstapel.

Haar verhaal weerklonk opnieuw in 2020. Het gemeentebestuur van Kortemark koos ervoor om haar naam te geven aan een nieuwe straat. Een subtiele knipoog en erkenning naar het tumultueuze leven dat ze leidde. Ze staat symbool voor de vele vrouwen die tussen 1580 en 1650 het slachtoffer werden van een doorgeschoten bijgeloof.

Deze lezing, georganiseerd door de Heemkundige Kring Crekelbeke en de bibliotheek, belooft een avond te zijn waarbij lagen van vergeten geschiedenis worden onthuld. Professor Monballyu, een expert in zijn vakgebied, combineert diepgaande kennis met het vermogen om boeiend te vertellen.

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in het ontdekken van de ware identiteit van Pierine Coopmans, haar beschuldigingen en het traject dat leidde tot haar tragische einde, is dit een niet te missen evenement.

Informatie Datum: Woensdag 18 oktober om 20 uur Locatie: De Mouterij, Brouwersplein 3, Kortemark Contact: bibliotheek@kortemark.be | 051 56 88 27

Tekst door Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be, dank aan Frederik Jaques 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *