Wingene duikt in de digitale diepte

Wingene zet zich in om de digitale kloof onder haar inwoners te dichten. Met een uitgebreid actieplan, themasessies en de hulp van digihelpers wil de gemeente ervoor zorgen dat niemand achterblijft in de digitale transformatie.

19 september 2023, 14:30, Wingene Stadhuis, Markt 1, 8750 Wingene

Digitale realiteit van vandaag

Onze wereld wordt met de dag digitaler. Het virtuele landschap strekt zich uit tot aan de horizon van onze dagelijkse handelingen. In Wingene zijn ze zich daar pijnlijk van bewust en willen ze daarom stappen zetten om de inwoners beter voor te bereiden op deze digitale transformatie. “Onze visie is duidelijk: de digitale snelweg moet toegankelijk zijn voor iedereen,” aldus schepenen Tom Braet en Brecht Warnez.

Belgen en de digitale kloof

Het is een schrikbarend feit dat volgens de ‘Barometer Digitale Inclusie’ van de Koning Boudewijnstichting ongeveer 39% van de Belgen beperkte digitale vaardigheden heeft. Dit wijst op een reëel gevaar dat een aanzienlijk deel van de bevolking mogelijk wordt buitengesloten van belangrijke online diensten. De schepen van Welzijn, Tom Braet, licht toe: “We kunnen het ons niet veroorloven om deze mensen achter te laten in een wereld die steeds meer digitaal wordt.”

Een inclusief digitaal plan

De gemeente Wingene is niet van plan om bij de pakken te blijven zitten. Met een uitgebreid actieplan, dat reikt van het toegankelijk maken van internet tot het bevorderen van een digitale inclusieve dienstverlening, wil de gemeente de digitale kloof overbruggen. Brecht Warnez, schepen van Dienstverlening en Administratieve Vereenvoudiging, legt uit: “Ons hoofddoel is het versterken van de digitale competenties van onze inwoners.”

Kennis opdoen en toepassen

Om de inwoners optimaal te ondersteunen biedt het lokaal dienstencentrum Geselle themasessies aan, met speciale aandacht voor applicaties zoals ‘itsme’. En voor degenen die worstelen met specifieke digitale vraagstukken, staat de Digidokter van Avansa klaar met deskundig advies in de bibliotheek.

Digitale ondersteuning binnen handbereik

Wingenaren die vragen hebben over hun digitale apparaten of applicaties kunnen nu ook rekenen op de hulp van digihelpers. Deze vrijwilligers zijn geen technische goeroes, maar wel betrokken burgers die hun medeburgers willen ondersteunen. De schepenen benadrukken: “Ons streven is een samenleving waarin iedereen zichzelf kan redden in de digitale wereld.”

Praktische informatie

Wil je meer weten over dit initiatief of deelnemen? Alle informatie is beschikbaar in folders in het gemeentehuis, Sociaal Huis of de bibliotheek, of online via www.wingene.be/digi-taal. Aanmelden voor sessies kan zowel online als telefonisch via 051 65 04 40.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be, foto Pexels

Contactpersonen:

Brecht Warnez – schepen van Milieu, Klimaat en Duurzaamheid brecht.warnez@wingene.be Tom Braet – schepen van Welzijn: tom.braet@wingene.be