West-Vlaanderen herademt: wateroppompverbod gedeeltelijk opgeheven

Het ontwaken van de beken

In de schoot van de ochtend, terwijl de dauw nog sluimert op de velden, fluisteren de beken van West-Vlaanderen een verhaal van hernieuwde hoop. Vanaf heden vinden de maatregelen tegen de hardnekkige droogte een versoepeling, een respijt dat de landbouwers toelaat weer water op te pompen uit de aderen van de aarde, beken zoals de Hertsbergebeek, de Handzamevaart en de Heulebeek.

De regendans van de landbouwers

Vanaf 21 juli hadden de wateraders van de streek een streng dieet, een oppompverbod dat de landbouwers dwong de dorst van hun velden te lessen met niets anders dan de hemelse tranen. De Hertsbergebeek, de Kerkebeek, gedeelten van de Handzamevaart en Martjesvaart, de Devebeek en de Heulebeek hunkerden naar het hervatten van hun ritmische samenspel met de boeren. De recente overvloedige regenval, die nog in het verschiet lijkt te liggen, heeft de Provincie echter overtuigd van het niet langer noodzakelijke verbod.

De uitdagingen van de Blankaart en de Kemmelbeek

Toch is er in deze symfonie van opluchting een mineurklank. De Blankaart, de Kemmelbeek en de Rivierbeek moeten nog geduld betrachten, hun waterpeil nog onvoldoende om de oppomppraktijk te hervatten. Een stille herinnering aan de grillen van de natuur en de noodzaak tot zorgvuldige waakzaamheid.

Een voortdurende waakzaamheid

De situatie blijft in de schijnwerpers staan, constant gemonitord om zowel de vreugde als de waakzaamheid levend te houden. De hele saga, met zijn triomfen en uitdagingen, wordt digitaal vastgelegd, beschikbaar voor het oog van de wereld op deze website.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be