West-Vlaamse Milieufederatie in Beroep tegen Varkensbedrijf

In de Waterstraat in Langemark, West-Vlaanderen, komt een toename van de varkenspopulatie. De geplande uitbreiding van 4.178 varkens, bovenop de bestaande 4.750, is volgens de West-Vlaamse milieufederatie een zorgwekkende ontwikkeling, mits de vergunning afgegeven door de West-Vlaamse deputatie stand houdt. Echter, de West-Vlaamse Milieufederatie tekent beroep aan tegen deze vergunning, en hoopt op een weigering.

2 miljoen minder varkens

De Milieufederatie is verbolgen over de vergunning, die naar hun mening de op Vlaams niveau afgesproken akkoorden negeert. “Het Stikstofakkoord, waarmee de Vlaamse Regering de stikstofuitstoot wil reduceren in functie van gezondheid en natuur, streeft naar een reductie van 30% varkens tegen 2030. Dat zijn er 2 miljoen,” legt Bart Vanwildemeersch van de Milieufederatie uit.

Industriële Bedrijven Versus Familiale Landbouw

De federatie heeft de Vlaamse Regering al eerder gewaarschuwd voor de aantrekking van grote bedrijven zoals M+Meat naar West-Vlaanderen, vanwege de beperkte natuurlijke effecten van ammoniakuitstoot. Dit heeft nadelige gevolgen voor de lokale familiale landbouw, die vaak niet over de middelen beschikt om dure technieken te implementeren.

Drinkwater

Na meerdere droge zomers heeft Vlaanderen besloten te investeren in drinkwaterproductie en waterhuishouding. Echter, Vanwildemeersch stelt dat het bedrijf M+MEAT zich hier niet aan houdt: “M+MEAT is dit niet voldoende. Door het gebruik van biologische luchtwassers en de toename van het aantal dieren, moet het bedrijf beroep doen op drinkwater van de Watergroep. 19,3 miljoen liter per jaar zal afgenomen worden van het drinkwaterbedrijf.”

Pleidooi van West-Vlaaamse Milieufederatie

De West-Vlaamse Milieufederatie doet een beroep op het departement Omgeving en minister Demir om de vergunning alsnog te weigeren. De beroepsperiode loopt nog tot 28 juli 2023.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *