Waterstofrevolutie in België: toekomstige sleutelcentra onthuld

België zet in op de waterstofrevolutie door de oprichting van twee gespecialiseerde testcentra in Antwerpen en Charleroi. Deze beslissing maakt deel uit van het federale Herstel- en Transitieplan en getuigt van een duurzame visie op de energietoekomst van het land.

De zoektocht naar duurzame energiebronnen heeft België ertoe gebracht om de immense mogelijkheden van waterstof als energiedrager te verkennen. De recente beslissingen van de Belgische ministerraad, onder leiding van Energieminister Tinne Van der Straeten en Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine, duiden op het serieus nemen van deze inzet.

Toewijding aan een groenere toekomst

Op 11 februari 2022, binnen het bredere kader van het federale Herstel- en Transitieplan, nam de regering het lovenswaardige besluit om de ‘Hydrogen Test Facility’ te lanceren. Deze faciliteit is niet slechts een institutionele gebaar; het is een directe route naar de grootschalige industriële toepassing van waterstof. De samenwerking met het von Karman Instituut voor Stromingsdynamica accentueert de wetenschappelijke ernst van dit project.

Locaties met visie

De haalbaarheidsstudies van de tweede fase hebben hun vruchten afgeworpen, waarbij twee prominente locaties zijn geselecteerd voor de bouw van deze baanbrekende testcentra: de sites NextGen in Antwerpen en District Cleantech in Charleroi. Deze locaties zullen naar verwachting dienen als katalysatoren voor innovatie en groene technologie.

Investering in de toekomst

In een blijk van vertrouwen en engagement heeft de ministerraad ook groen licht gegeven voor een substantiële investering van 5,42 miljoen euro voor de uitvoering van de derde fase van het project.

Contactgegevens

Voor verdere informatie:

Tinne Van der Straeten, Energieminister
Finance Tower, Kruidtuinlaan 50 – 8ste verdieping, 1000 Brussel, België
Tel: +32 2 277 70 29
Email: info@vanderstraeten.belgium.be

Thomas Dermine, Staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen
Hertogstraat 61, 1000 Brussel, België
Tel: +32 2 207 19 00
Email: thomas.dermine@dermine.fed.be

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be