Wat doe je met de kerstboom na de Torhoutse kerstperiode ?


Elsie Desmet, schepen van natuur en groen
: december is de tijd van de kerstbomen, iedereen haalt er wel eentje in huis. Als eeuwenoud symbool van de winterzonnewende kan natuurlijk alleen een echte kerstboom de unieke kerstsfeer in huis brengen. Maar wat, na de kerstperiode, met deze mooie boom?

Boom met wortel? Geef hem na de feestdagen een plaats in de tuin.

Een echte kerstboom heeft die heerlijke dennengeur voor dat nostalgische kerstgevoel. Er bestaan heel wat soorten kerstbomen, zoals de Nordmann, de Blauwspar en de Kerstspar. Kleinere bomen die op pot gekweekt zijn doen het goed in de woonkamer. De ene kerstboomspar doet het beter dan de andere, probeer het zeker eens uit. Plant hem na de kerstperiode in jouw tuin en geniet volgend jaar opnieuw van jouw prachtexemplaar, deze keer uit eigen tuin!

Ook appartementsbewoners kunnen probleemloos kiezen voor een kerstboom met wortel. Na de eindejaarsperiode kan de kerstboom op het terras gehouden worden of kan je onze hulp inroepen. Voorzie de boom van een ruime pot en goede potgrond. Mits continue watervoorziening en een normale goede verzorging overbrug je het hele jaar tot aan de volgende kerstperiode.

Enkele tips:

 • Laat de boom eerst acclimatiseren in de garage of een koele ruimte voor je hem in de warme woonkamer plaatst. Zo vergroot je zijn overlevingskansen in jouw tuin.
 • Geef je boom dagelijks enkele liters water in de huiskamer, zo blijft hij lekker groen en voorkom je dat de naalden vallen.
 • Voor je de boom terug buiten zet laat je hem best enkele dagen aan een koudere temperatuur wennen in een vorstvrije, niet verwarmde ruimte zoals bijvoorbeeld jouw garage.
 • Geef hem ook daar dagelijks enkele liters water.
 • Na een viertal dagen mag de kerstboom de volle grond in, dit kan enkel bij vorstvrij weer.
 • Maak het plantgat groot genoeg en meng wat compost onder de aarde.
 • Geef hem de eerste weken nog regelmatig water.

NIEUW! Wij helpen je graag om je kerstboom volgend jaar te hergebruiken.

Heb je zelf geen plaats in jouw tuin of woon je op een appartement en wil je jouw kerstboom graag volgend jaar opnieuw gebruiken? Dan helpen we je graag! Reserveer een plaatsje voor jouw kerstboom via technischedienst@torhout.be. Wij contacteren je om verdere afspraken te maken voor het planten van jouw kerstboom. Volgend jaar kan je hem dan opnieuw uit de grond komen halen en hem hergebruiken.

Liever geen kerstboom in je tuin?

Hergebruik de takken om vorstgevoelige planten in je tuin af te dekken. Wanneer het na een periode van zacht weer opeens gaat vriezen, zijn tuinplanten vaak onvoldoende beschermd en kunnen ze vorstschade oplopen. Door de takken van je kerstboom losjes over deze planten te leggen, bescherm je hen tegen deze koude temperaturen.

Boom zonder wortel? Breng je boom naar een inzamelpunt.

Kocht je een boom zonder wortel of heb je geen tuin of terras en wil je de boom volgend jaar niet hergebruiken? Breng hem dan tussen 7 januari en 31 januari 2023 naar een van de inzamelpunten in de stad. Nadien worden de kerstbomen gecomposteerd.

De verzamelplaatsen zijn te vinden op volgende locaties:

 • De parking van het zwembad;
 • De parking bij de voormalige kerk in de Rozenveldstraat;
 • De parking op het Don Boscoplein;
 • De parking bij de school Driekoningen;
 • De parking bij de kerk van Wijnendale;
 • De parking bij de parochiezaal in Sint Henricus;
 • De parking in de Herderstraat.

Kerstmis staat weer voor de deur en dan is het tijd voor de kerstboom! Gebruik jij de versieringen van vorig jaar? Misschien vind je in de Kringwinkel ook wel iets tofs en geef je zo kerstversiering een tweede leven. Verzorg je kerstboom heel goed dan kan je hem ongetwijfeld hergebruiken in de tuin. Geen plaats in jouw tuin om jouw boom te laten overleven? Roep dan onze hulp in. Met een goede plantvoorbereiding en verzorging kan je volgende kerst jouw kerstboom opnieuw naar binnen brengen en er met volle teugen van genieten. Op die manier zetten we 2023 duurzaam in. Als dat geen mooi begin is van 2023“, vertelt Elsie Desmet, schepen van natuur en groen.

We wensen iedereen alvast een jaar waar we met z’n allen met volle teugen mogen genieten van het vele prachtige groen in en rond onze stad! Groen zorgt er immers voor dat mensen zich gelukkiger voelen en gezonder zijn! Gelukkig nieuwjaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *