Waregem viert het verleden en kleurt de toekomst

Waregem, een stad met een rijk verleden, staat in september in het teken van herdenking en viering. Van het plechtige eerbetoon aan de helden van de Tweede Wereldoorlog tot de bruisende kermis en kunstlessen, de stad belichaamt de perfecte harmonie tussen respect voor het verleden en hoop voor de toekomst.

Waregem, 1 september 2023

Terwijl de zon op deze prille septemberochtend opkomt boven de horizon van Waregem, regent het met volle teugen en toch, jawel wacht deze prachtige stad vol anticipatie op wat een betekenisvolle maand zal worden. Een tijd van herdenking, feest en nieuwe perspectieven staat hen daar op te wachten.

Een stad herinnert zich

Op zondag 3 september klinken de klokken iets luider, iets plechtiger. Waregem staat stil bij haar historische wonden: de bevrijding van onze regio na de Tweede Wereldoorlog. Tijdens dit monumentale moment wordt er speciale eer betoond aan de moedige weerstanders en onschuldige burgers die het leven lieten in de donkere dagen van september 1944. Onder de beschermende vleugels van het stadsbestuur en Heldentrouw wordt iedereen uitgenodigd voor deze herdenking. De ceremonie vindt plaats bij het monument van het Geheim Leger, waar het heden en verleden samensmelten in een verstilde eerbetoon.

Bruisende evenementenkalender

In een schril contrast met de plechtige herdenking staan de kleurrijke en vrolijke festiviteiten die de stad deze maand te bieden heeft. Van de kermis in Beveren-Leie tot de diverse kunstlessen die de horizon van de Waregemse bevolking zullen verbreden. De Kunstacademie nodigt iedereen uit om hun creatieve horizon te verbreden met proeflessen variërend van glaskunst tot schilderkunst.

Maar er is meer. Comedy liefhebbers kunnen hun lachspieren trainen tijdens het Comedy Café, georganiseerd door CC De Schakel. En voor degenen die de diepere wateren van het leven willen verkennen, biedt Waregem Sport watergewenning en turbowatergewenning sessies aan.

In een samenleving waar kunst, sport en gemeenschap samenkomen, zal de presentatie van de LP Dog republic in het Piratenpaviljoen een bijzonder moment vormen.

De stad zet haar deuren wijd open voor Open Monumentendag, waarbij Villa Gaverzicht in de schijnwerpers staat. Een reis door het stadsarchief biedt bezoekers een blik op de rijke geschiedenis van Waregem.

Waregem: een reflectie

In Waregem vinden we niet alleen een levendige gemeenschap, maar ook een diepe reflectie op de betekenis van gemeenschap, identiteit en samenkomst. Deze maand is een prachtige illustratie van deze balans: terwijl we terugkijken naar de pijnlijke herinneringen uit het verleden, kijken we ook vooruit naar een toekomst vol belofte en potentieel.

Overzicht

Herdenking van een Historische Dag!
De schaduwen van de Tweede Wereldoorlog trekken zich terug, maar de herinnering blijft sterk. Op zondag 3 september om precies 10.45u. komen we samen bij het monument van het Geheim Leger (Grote Leiestraat) om hulde te brengen. Wees erbij om te herdenken en te eren.

Wat gaat er de komende 2 weken gebeuren?

Septemberkermis Alert!
Van vrijdag 1 september tot zondag 3 september. De hele dag door! Waar? Kerkplein Beveren-Leie. Voel de sfeer en geniet!

Cultuurliefhebbers opgelet!
Vanaf vrijdag 1 september, starten proeflessen in diverse kunstvormen – van glaskunst tot animatiefilm. Organisatie door Kunstacademie Waregem.

Lach het weekend in met het Comedy Café op vrijdag 1 september van 20.00u tot 22.00u. Locatie? OC ‘t Klokhuis. Tickets zijn 18 euro!

Doe mee met de watergewenning lessen op zaterdag 2 september. Zowel voor de beginneling als de iets gevorderde. De lessen vinden plaats in Zwembad De Treffer.

Een muzikale avond op zaterdag met de voorstelling LP Dog republic in het Piratenpaviljoen. Organisatie door Be-Part.

Uitje naar de kust op maandag 4 september. Reis mee met de minibus naar Nieuwpoort aan Zee! Organisatie door Dienstencentrum Het Gaverpeirdje.

Kinderen in actie! Multimove start op woensdag 6 september. Diverse sessies voor verschillende leeftijdsgroepen. Organisatie door WaregemSPORT.

Zangklas Melany De Bleeckere in het Pirate Pavilion op maandag 11 september. Laat je verleiden door mooie melodieën. Organisatie door Kunstacademie Waregem.

Diepgaande discussies op donderdag 14 september met Rudi Vranckx over hedendaagse oorlogen en problemen en Wouter Bulckaert over Randy Newman.

Brandweer in de schijnwerpers! Op vrijdag 15 september vindt de inhuldiging plaats van de nieuwe brandweerkazerne en de opendeurdag op zondag 17 september. Organisatie door HVZ Fluvia.

Vier het 50-jarig jubileum van cc De Schakel op zaterdag 16 september. Een avond vol verrassingen en entertainment. Gratis toegang!

… en nog veel meer activiteiten die de komende twee weken plaatsvinden. Wees erbij, beleef het moment en maak deel uit van de gemeenschap van Waregem en omstreken.

Meer info op:

  1. https://www.academiewaregem.be
  2. http://www.ccdeschakel.be
  3. https://www.ccdeschakel.be/voorstellingen/1290//Comedy_Cafe
  4. http://www.bepartlive.org/
  5. https://www.waregem.be/welzijnshuis/dienstencentrum-het-gaverpeirdje
  6. https://webshopwaregem.recreatex.be/Activities/Detail?id=22269f9d-01e5-ed11-a2e6-cddc0f0e5946
  7. https://webshopwaregem.recreatex.be/Activities/Detail?id=29b1165f-f1e4-ed11-a2e6-cddc0f0e5946
  8. http://www.waregem.be/bib
  9. http://www.hvzfluvia.be

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )