Wanneer de geest de ideologie ontmoet

Zondag 8 oktober 2023 om 09u30

De mens achter de overtuiging

In tijden waarin de spanning tussen linkse en rechtse partijen en hun respectievelijke vertegenwoordigers haast tastbaar lijkt, wordt één vraag des te prangender: zijn de dagelijkse mensen die deze ideologieën aanhangen in wezen echt zo verschillend van elkaar? Wat drijft iemand naar een bepaalde overtuiging en waarom zou men zich eerder moeten concentreren op het begrijpen van het individu dan op de ideologie zelf?

Verdieping in ideologie

In zijn lezing, brengt Alain Van Hiel een grondig inzicht op deze kwesties. Het algemene beeld stelt vaak dat rechtse mensen bang, intolerant of vastgeroest zijn in hun opvattingen. Maar zijn linkse individuen werkelijk vrij van vooroordelen? Worden zij niet eveneens geplaagd door een zekere autoritaire neiging, of een houding die hen superieur doet voelen?

Een ochtend van reflectie en verbinding

De lezing, onderdeel van de ‘Faits d’Hiver’-serie, biedt niet alleen stof tot nadenken maar ook de gelegenheid om samen te komen en te genieten. Voor de start van het event, wordt een rijkelijk, lokaal en fair trade ontbijt geserveerd, bereid door ‘De Stoasje’. Tijdens de pauze kunnen de gasten zich verwarmen met een heerlijke kop soep.

Locatie van dit introspectieve gebeuren is De Mouterij, gelegen aan het Brouwersplein 3 in het pittoreske Kortemark. Het evenement is tot stand gekomen door de gecombineerde inspanningen van Bibliotheek Kortemark, Cultuurdienst Kortemark, De Stoasje en Avansa.

Voor meer informatie en registratie kan men terecht op kortemark.recreatex.be of via telefoonnummer 051 56 61 08. De entreeprijs bedraagt € 8.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be.