Waar de paashaas zijn chocolade haalt: binnenkijken bij Chocolatier Van Nevel in Diksmuide

Chocolatier Van Nevel in Diksmuide is de plek waar een groot deel van de paaschocolade voor de regio wordt vervaardigd. Achter de productie schuilt een diep respect voor het ambacht en de mensen die eraan meewerken. Van duurzame chocolade tot handgeschilderde details: alles wordt met zorg gemaakt. In de aanloop naar Pasen vormt dit atelier het kloppend hart van een jaarlijkse traditie die jong en oud verbindt.

Een traditie die leeft in geur en smaak

De paasdagen naderen, en in Diksmuide heerst een bedrijvige rust. In de winkels verschijnen bonte verpakkingen en kinderen rekenen af naar het moment waarop ze op zoek mogen naar paaseieren. Maar achter die vrolijke gevels en kleurrijke dozen schuilt een ambacht dat zelden zichtbaar wordt. Want waar komt die chocolade eigenlijk vandaan? En wie zorgt ervoor dat de paashaas zijn mandjes jaar na jaar gevuld krijgt?

Wij trokken op een mooie ochtend naar een plek waar de geur van cacao zich als een stille belofte door de lucht weeft: het atelier van Chocolatier Van Nevel, net buiten het centrum van Diksmuide. Hier, tussen roestvrij staal en eeuwenoude recepten, wordt chocolade niet zomaar gemaakt — ze wordt gevormd, geboetseerd en vereerd.

Een atelier vol traditie en vakkennis

In het hart van de werkruimte staat chocolatier Mieke Vanrobaeys en Jeroen Bailleul met een spatel in de hand. Samen wijden ze hun leven aan cacao. Zijn handen bewegen geroutineerd, maar niet zonder zorg. Hij vertelt hoe in de weken voor Pasen de productie verdrievoudigt. “We beginnen al in februari met het gieten van de eerste vormen. Grote figuren, kleine eitjes, holle hazen… elke mal heeft zijn karakter,” legt hij uit.

De chocolade komt uit duurzame bronnen in Ecuador en Ghana. In het atelier wordt ze eerst getempereerd, een proces waarbij de chocolade op exact de juiste temperatuur wordt gebracht. Alleen zo krijgt ze die herkenbare glans en de knapperige beet. “Wat mensen vaak vergeten, is hoeveel geduld erbij komt kijken. Eén graad verschil kan het hele resultaat beïnvloeden.”

Van vloeibare massa tot kunstwerk

De vormen waarin de chocolade gegoten wordt, zijn traditioneel, maar de afwerking is waar Van Nevel zijn handschrift in drukt. Met penseeltjes brengt hij accenten aan. Een hazenstaartje krijgt een poederige toets van witte chocolade, een kuiken een subtiele glans op zijn vleugels. “We zien onze figuren als kleine verhalen die mee naar huis genomen worden,” zegt hij.

Ook het verpakkingsatelier draait op volle toeren. In doorzichtige zakjes, strak gestrikt met linten, worden de figuurtjes gerangschikt. Kinderen krijgen er glinsterende oogjes van. Winkels uit de hele regio komen hier hun bestellingen ophalen. “Ook de paashaas komt elk jaar even langs,” voegt Jeroen glimlachend toe.

Een productie met hart voor mens en product

Wat het atelier van Van Nevel onderscheidt, is de aandacht voor detail én voor de mensen achter de schermen. De kleine ploeg die hier werkt, kent elkaar door en door. Ze lachen, overleggen en corrigeren elkaar met zachte woorden. “We willen dat iedereen zich hier thuis voelt. En die sfeer proef je terug in de chocolade,” zegt Jeroen.

Een stille motor achter het feestgedruis

Als op paaszondag kinderen hun mandjes vullen, beseffen weinigen dat hun lekkernijen het resultaat zijn van uren werk, van zorgvuldige temperatuurmetingen, van handen die elk detail vormgaven. De figuren van Chocolatier Van Nevel zijn meer dan lekkernijen. Ze zijn de stille motor achter het feestgedruis, dragers van een ambacht dat in stilte voortleeft.

In Diksmuide leeft Pasen niet enkel in kerken en tuinen, maar ook in het atelier waar cacao verandert in verhalen. En terwijl de paashaas zijn tocht verderzet, blijven de vormen hier rusten op rekken, klaar om nieuwe gezinnen blij te maken.

Contactpersoon
Chocolatier Van Nevel
www.chocolatiervannevel.beinfo@chocolatiervannevel.be

Mieke : 04 74/ 42 82 91 – Jeroen : 04 75/54 04 81