VZW Koekegoed: Een Huis van Hoop in de Schaduwen van de Geest

Het Begin van een Beweging

De strijd tegen geestelijke gezondheidsproblemen is een moedige dans met schaduwen, een stille oorlog die vaak onopgemerkt blijft in de drukte van ons dagelijks leven. Temidden van deze strijd staat een baken van hoop, een oase in de woestijn van mentale kwelling: de VZW Koekegoed.

Het winterfestival van 2016, een evenement bedoeld om bewustzijn te creëren rond de nood aan meldpunten voor jongeren met psychische problemen en zelfmoordgedachten, markeerde het begin van een beweging. Uit deze vonk ontstond VZW Koekegoed, een organisatie die in 2018 werd erkend als een goed doel door de Koning Boudewijnstichting.

Een Wasbeer als Symbool: Het Praatpunt

Het hart van Koekegoed is het Praatpunt De Wasbeer, een toevluchtsoord dat de symboliek van de wasbeer belichaamt – een wezen dat aandacht, waardering en uitnodigende openheid uitstraalt. Het is een plaats waar mensen in hun waarheid kunnen stappen, gezien en gehoord kunnen worden, en kunnen leren om hun eigen krachten te ontdekken.

Een Gemeenschap van Zorg: Het Team

Het succes van VZW Koekegoed is niet alleen te danken aan haar missie, maar ook aan het gepassioneerde team dat zich inzet voor de bevordering van de geestelijke gezondheid. Onder leiding van Kris Defraeye, de voorzitter, streeft het bestuur ernaar om het licht van hoop te laten schijnen in de duisternis van de geestelijke gezondheid.

Jan Marchand, de ondervoorzitter, speelt een cruciale rol in de voortgang van de organisatie, terwijl Shirly Ingelbrecht als secretaris en bestuurslid zorgt voor een soepele werking van Koekegoed. Bestuursleden Klaas Staelens en Anja Vanhooren, en Katrien Patteeuw, dragen ook bij aan het succes van de organisatie, elk op hun eigen manier.

Bruggen Bouwen: Evenementen en Activiteiten

VZW Koekegoed strekt zich uit buiten de muren van het Praatpunt De Wasbeer. Door het organiseren van verschillende evenementen en activiteiten gedurende het jaar, creëert Koekegoed een ruimte van genezing en verbinding, en werkt het als een brug tussen degenen die hulp zoeken en de hulp die beschikbaar is.

Een Lichtpunt in de Duisternis

In een wereld waar geestelijke gezondheidsproblemen nog steeds als een taboe worden beschouwd, staat de VZW Koekegoed als een lichtpunt. Het is een oproep aan allen die worstelen om te weten dat ze niet alleen zijn, dat hulp beschikbaar is, en dat er altijd een veilige plek is waar ze welkom zijn. Koekegoed is niet zomaar een organisatie – het is een beweging, een veilige haven, en vooral, een familie.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )