Vrouwen in de schijnwerpers: leven, vrijheid en eerbetoon in New York

Het filmfestival op de United Nations Plaza belichtte de strijd van Iraanse vrouwen voor gelijkheid en mensenrechten, waarbij specifieke aandacht werd besteed aan de tragische dood van Mahsa Amini en de daaropvolgende solidariteitsbewegingen.

Op 14 september kwamen talloze stemmen samen op de United Nations Plaza in New York. Het doel was om de nagedachtenis van Mahsa Amini levend te houden en om licht te werpen op de Iraanse opstanden die streefden naar gelijkheid, rechtvaardigheid en menselijke waardigheid.

Een ochtend vol inspiratie

De ochtendsessie werd gekenmerkt door de aanwezigheid van hooggeplaatste sprekers. Dr. Sousan Abadian, een auteur en voorvechter van culturele vernieuwing, en Dr. Ardeshir Badaknia, een arts en schrijver, spraken hun steun uit. Uriel Epshtein, de CEO van Renew Democracy Initiative, Yasmin Green, CEO van Jigaw, en Patricia Karam, senior beleidsadviseur bij Freedom House, deelden hun inzichten. Andere sprekers zoals Sheila Katz, CEO van de National Council of Jewish Women, en Myriam Ovissi, trustee bij Ovissi Foundation, lieten eveneens hun stem horen. Ze werden vergezeld door figuren als Dr. Javaid Rehman, VN Speciaal Rapporteur over de situatie van de mensenrechten in de Islamitische Republiek Iran.

Vrouwen in film en media

De middagsessie bracht filmmakers samen die zich hebben gericht op vrouwenrechten in zowel Iran als in bredere regio’s zoals het Midden-Oosten en Zuid-Azië. De discussie werd verrijkt door de aanwezigheid van Lisa Daftari, hoofdredacteur van The Foreign Desk, en Marjan Keypour Greenblatt, oprichtster en directeur van Alliance For Rights of All Minorities. Alles werd deskundig gemodereerd door Shirin Taber, oprichtster en directeur van Empower Women Media.

Manel Msalmi over solidariteit en eenheid

Manel Msalmi, de president van de Europese Vereniging voor de Verdediging van Minderheden, sloot het evenement af. Ze vestigde de aandacht op de onderdrukking van Iraanse vrouwen, waaronder die van verschillende etnische groepen. Met de dood van Mahsa Amini, een jonge Koerdische Iraanse vrouw, als schrijnend voorbeeld, werd het belang van solidariteit en eenheid in de strijd voor mensenrechten benadrukt.

Contactpersoon: EU correspondent, United Nations plaza, New York.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *