Vrijetijdshuis Torhout kleurt op 12 februari paarsvoor de Internationale Epilepsiedag


Elke tweede maandag van februari is het Internationale Dag van de Epilepsie. Epilepsie is wereldwijd de meest voorkomende chronische hersenaandoening. Er hangt nog een groot taboe rond de zieke, die gevoed wordt door allerlei fabels. Om de ziekte in de kijker te zetten kleuren over het hele land verschillende gebouwen op die dag paars. In Torhout wordt het Vrijetijdshuis in paars gehuld.

In België heeft 1 op 100 mensen epilepsie. Voor Torhout zou dit betekenen dat er ongeveer 200 inwoners met de ziekte te maken krijgen. De jaarlijkse Internationale Epilepsiedag wil taboes rond de ziekte doorbreken en meer bewustwording creëren. Het doel van de actie is dat er meer over epilepsie wordt gesproken. Over wat epilepsie wél en niet is en over welke impact deze aandoening heeft op het dagelijks leven, zowel fysiek als mentaal. De epilepsie Liga wil de ziekte vooral uit de taboesfeer halen.

De campagne gaat gepaard met het symbolisch paars verlichten van gebouwen, want paars is de internationale kleur voor epilepsie. “We besloten om dit jaar opnieuw mee te werken aan de actie door het Vrijetijdshuis op de Markt paars te laten kleuren op maandag 12 februari”, zegt schepen voor Volksgezondheid, Annick Vanderspurt. “Met deze kleine actie steken we een hart onder de riem van alle mensen die epilepsie hebben en hun omgeving.”