Voetsporen op historisch groen: wandelen door Vloethemveld

Een nieuwe Groene Haltewandeling in Vloethemveld nodigt wandelaars uit voor een tocht door de natuur en geschiedenis, beginnend vanuit Zedelgem. De wandeling biedt verschillende routes en eindigt bij het Permekemuseum in Jabbeke.

18 september 2023, 14:00 uur, Station Zedelgem, Zedelgem

In de schaduw van de mobiliteitsweek ontvouwt zich een nieuwe kans om de groene schoonheid van Vloethemveld te ontdekken. De Groene Haltewandeling onthult een pad dat niet alleen voetstappen aanmoedigt, maar ook de rijke geschiedenis en het erfgoed van de regio.

Een duik in de geschiedenis

Vanuit het station van Zedelgem, of de bushalte Zedelgem Dorp, brengt de wandeling je langs de Vloethemveldzate. Hierbij volg je de contouren van een voormalige spoorwegbedding die ooit daverde onder het gewicht van treinen, die het munitiedepot en het krijgsgevangenenkamp met het station verbonden. Deze serene route voert je rechtstreeks naar het hart van het huidige natuurgebied, als een venster naar vervlogen tijden.

Fluisteringen van de natuur

Terwijl je wandelt, omhelzen zowel jonge als volwassen delen van Vloethemveld je met hun schoonheid. Plekken als de Waterhut en de Heidetoren serveren stilte en rust. Maar het zijn niet enkel natuurlijke wonderen die hier schitteren. Verspreid over de route liggen stille getuigen van een rijke geschiedenis, stille monumenten die herinneringen fluisteren van wat ooit was.

Kunst aan het eindpunt

Als je je wandeling voortzet richting Snellegem Dorp, word je verwelkomd door het Permekemuseum in Jabbeke. Een cultureel bastion dat na een gedetailleerde restauratie in 2024 zijn deuren opnieuw opent voor kunstliefhebbers.

Keuzevrijheid voor de wandelaar

Afhankelijk van je conditie en nieuwsgierigheid kun je kiezen uit routes van 12, 14 of 19 kilometer. Brochures met de nodige informatie liggen klaar in de gemeentehuizen van Jabbeke en Zedelgem en in het onthaalgebouw van Vloethemveld. Voor de digitale generatie is de route tevens beschikbaar op www.groenehalte.be.

Meer weten?

Voor meer informatie over de Groene Haltewandeling en haar initiatieven kun je terecht op www.groenehalte.be of telefonisch via 09 223 86 12.

( tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )