Vloethemveld’s groene metamorfose: nieuwe bossen op de horizon

Het artikel beschrijft de aanplanting van nieuwe bossen in Vloethemveld, een initiatief van de Vlaamse regering en lokale instanties. Het project, dat deel uitmaakt van een groter plan om tegen 2030 10.000 hectare nieuw bos aan te planten, omvat de creatie van een biodivers bos en de aanleg van nieuwe natuurlijke structuren zoals een ven en een onthaalplein.

8 december 2023, Jabbeke – Zedelgem

Het ontluiken van Vloethemvelds nieuwe groen

Begin 2023 ontsproot er rondom Vloethemveld al een fris groene deken van 7,9 hectare bos. Nu, aan het einde van het jaar, wordt dit groene tapijt uitgebreid met nog eens 1,2 hectare op het grondgebied van Jabbeke, een teken van hoop en groei. De plantwerken, een symfonie van natuurlijke ontwikkeling, starten volgende week. De Vlaamse regering en diverse lokale instanties zetten hun schouders onder dit project, met het doel om tegen 2030 nog eens 10.000 hectare aan nieuw bos te realiseren.

Een biodivers paradijs in wording

Het jonge bos, een bonte mix van inheemse soorten zoals zomereik en zachte berk, wordt een toevluchtsoord voor flora en fauna. De randen van het perceel zullen struiken als Europese vogelkers en lijsterbes huisvesten, dankzij de vakkundige handen van aannemer Krinkels.

Nieuwe natuurlijke structuren vormen het landschap

Terwijl de bossen gestaag groeien, zijn er ook andere veranderingen gaande. Aan de onthaalpoort Os en Ezel is een nieuw ven aangelegd, een schatkamer voor biodiversiteit. Dit wordt in de toekomst nog aangevuld met meer bos. Tussen de regendruppels door vormt zich een nieuw onthaalplein bij het Kamphuis in Zedelgem, een rustpunt voor de ontdekkingsreizigers van dit groene rijk.

Samenwerking als sleutel tot succes

Dit ambitieuze project is het resultaat van een harmonieuze samenwerking tussen de VLM, Natuur en Bos, en de gemeenten Jabbeke en Zedelgem. Na voltooiing van de werken zal de gemeente Zedelgem het beheer van het onthaalplein op zich nemen, terwijl het Agentschap voor Natuur en Bos de nieuwe natuur zal beheren. Deze initiatieven vormen slechts het begin van een grootschalige transformatie van Vloethemveld. Met elke geplante boom en elke nieuwe waterpartij, groeit de belofte van een groener, rijker Vlaanderen.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be