Vlissingens(e) ontmoeting met een afgevaardigde gezant van de Nederlandse regering

15 augustus 2023, 13:00 uur, Scheepswerf Damen, Vlissingen

Op een zonnige dinsdag verwelkomt de stad Vlissingen mevrouw Marja van Bijsterveldt, toegewijd aan het bevorderen van de Nederlandse maritieme maakindustrie. Het samenzijn is een samenspel van toekomstvisies, actie en onmiskenbaar respect voor het maritieme erfgoed van Zeeland.

Zeeland: thuis van maritieme meesters
De uitgestrekte wateren van Zeeland zijn getuige geweest van vele maritieme triomfen, en op deze dag komt Van Bijsterveldt op zoek naar de volgende stap in deze legendarische reis. Ze wordt ontvangen bij de befaamde scheepswerf van Damen en neemt later de tijd om de innovaties van HZ University of Applied Sciences te bewonderen.

Nederland op de kaart, maritiem en machtig
Het doel? Het vaststellen van een heldere route voor de maritieme maakindustrie, die de tand des tijds zal doorstaan. Nederland, met Zeeland in het hart, heeft altijd een dominante rol gespeeld op dit toneel. Van Bijsterveldt is vastbesloten deze erfenis te respecteren en voort te bouwen.

Een missie vol betekenis
“Ik zie vandaag de kracht en potentie van Zeeland,” zegt van Bijsterveldt. “Het is onze plicht deze kennis en ervaring te koesteren. Het is essentieel om de sector te versterken en de klimaatverandering tegen te gaan. De urgentie ligt nu bij het vinden van gekwalificeerd personeel en het garanderen van toekomstige investeringen.”

Lessen uit het verleden, plannen voor de toekomst
Zeeland is de maritieme ruggengraat van Nederland. De sector heeft investeringen en innovatie nodig om op wereldniveau te blijven concurreren, aldus gedeputeerde Jo-Annes de Bat. Tijdens het bezoek wordt de betekenis van kwalitatief maritiem onderwijs en onderzoek onderstreept. Barbara Oomen, voorzitter van het College van Bestuur van HZ University of Applied Sciences, benadrukt het belang van dit onderzoek voor Zeeland’s toekomst. Terwijl Vlissingen en Zeeland hun ambities herbevestigen, rondt wethouder Sal Cracau het bezoek af met een visie: “Wij zijn een maritieme kracht om rekening mee te houden en dat moet zo blijven.”

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be