Vleugels boven Oekraïne: een nieuw tijdperk in luchtverdediging

20-08-2023, Eindhoven Vliegbasis, 14:00 uur

De lucht boven Oekraïne krijgt nieuwe vleugels. In een gezamenlijke stap, kondigden Nederland en Denemarken aan dat zij hun F-16-gevechtsvliegtuigen zullen overhandigen aan Oekraïne. Een besluit dat in de statige gangen van de Eindhovense vliegbasis tot leven kwam na gesprekken tussen ontslagnemend premier Mark Rutte en de Oekraïense president Volodimir Zelenski.

Westerse solidariteit toont zijn gezicht

Tot op heden heeft Oekraïne voornamelijk vliegtuigen van Russische makelij ontvangen uit de schuren van voormalige Oostbloklanden. Deze recente toezegging markeert een paradigmaverschuiving: het is de eerste keer dat een westers land zich ertoe verbindt om Oekraïne moderne gevechtsvliegtuigen te schenken.

Zelenski, wiens hart die dag sneller leek te kloppen, sprak van een “historische” keerpunt. Voor hem opende dit de deur naar een “vernieuwde versterking van het Oekraïense luchtruim”.

Lang verhoopte vleugels van hoop

Hoewel Zelenski al tijden pleit voor de F-16’s, blijft het aantal vliegtuigen dat uiteindelijk de Oekraïense grond zal raken, gehuld in mysterie. Rutte en Kajsa Ollongren, de Nederlandse minister van Defensie, hielden hun kaarten nog even tegen de borst. “Het is een proces dat zijn tijd zal vragen,” aldus Ollongren.

Een wisseling van de wacht in de luchtmacht

Terwijl de Koninklijke Luchtmacht haar F-16’s langzaam vervangt door de nieuwe generatie F-35’s, wachten er nog 42 F-16’s in de hangars. Van deze vliegtuigen zijn er 24 klaar voor actie, vermeldt een bron van het ministerie van Defensie.

Oekraïne bereidt zich voor op nieuwe hoogten

In een orkest van samenwerking leiden Nederland en Denemarken, samen met elf andere NAVO-bondgenoten zoals België, Oekraïense piloten op om het beste uit de F-16 te halen. En met groen licht van de Verenigde Staten om de F-16’s te leveren, lijkt de Oekraïense luchtverdediging klaar voor een nieuwe toekomst.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )