Veurne’s Legendarische Boetprocessie: Een Tijdloos Spektakel uit de 17de Eeuw

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Veurne’s Legendarische Boetprocessie: Een Tijdloos Spektakel uit de 17de Eeuw

Op 30 juli 2023, schudt de historische stad Veurne opnieuw haar slaperige zomerslaap af, en wordt het epische toneel voor een jaarlijks ritueel dat diep geworteld is in haar verleden – de indrukwekkende Boetprocessie. De stad ademt traditie uit, de straten worden een levend tableau van bijbelse taferelen en de toeschouwers worden meegevoerd op een reis terug naar de 17de eeuw.

De Passie Achter de Processie: Een Spiegel van Christus’ Lijden

De Boetprocessie is geen typisch historisch spektakel. Integendeel, het weeft het verhaal van het lijden en de verlossing van Christus door een opeenvolging van volkse taferelen. Deze tonelen, grotendeels daterend uit de late 17de eeuw, vormen een aanvulling op de originele processies die sinds 1644 plaatsvonden. Deze processies werden aanvankelijk uitsluitend geleid door penitenten, beladen met een kruis, die in de voetsporen van Christus traden. Gaandeweg achtte de Sodaliteit, het Veurnse broederschap dat de Boetprocessie sinds 1646 organiseert, het passend om scènes uit de passie, en later, uit andere bijbelfragmenten, aan de processie toe te voegen. Op 30 juli begeleiden de Sodalissen het Calvariekruis om 9.45 uur via de Appelmarkt en de Grote Markt van de Sint-Niklaaskerk naar de Sint-Walburgakerk, waar om 10 uur een plechtige eucharistieviering begint.

Onder de Slag van ‘t Bomtje: De Processie Begint

Vanaf 15.30 uur markeert de oude klok, genaamd ‘t Bomtje, met regelmatige slagen de start van de Boetprocessie. De toeschouwers zijn van harte uitgenodigd om dit gratis, onvergetelijk spektakel te aanschouwen langs de centrumstraten. Het immateriële erfgoed wordt nog meer benadrukt langs de oude kasseistraatjes zoals de Zwarte Nonnenstraat. Zitplaatsen langs het parcours kunnen worden gehuurd en voor de beste uitzichten is er een tribune beschikbaar in de Noordstraat. Kaarten voor de tribune kunnen worden gekocht bij Visit Veurne, Grote Markt 29, 8630 Veurne – Tel. 058 33 55 31 of per e-mail: visit@veurne.be.

Voor meer informatie over deze bijzondere gebeurtenis, bezoek www.boetprocessie.be, stuur een e-mail naar info@boetprocessie.be of bel naar 058 31 23 80

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )