Veurne deelt na vier decennia haar zoetste geheim

Na 40 jaar bewaartijd geeft het Bakkerijmuseum in Veurne het recept van de ‘Veurnse Slaapmuts’ vrij. Zes lokale bakkers zullen het iconische gebak met marsepeinvulling voortaan in hun toonbank leggen. Dit initiatief komt naar aanleiding van de 40ste verjaardag van het museum en wil het erfgoed opnieuw tot leven brengen in het dagelijkse straatbeeld.

Een smaakbommetje uit het verleden krijgt nieuwe adem

In de boetestad Veurne, waar stilte ooit over de kasseien hing als een sluier, komt vandaag iets tot leven dat al veertig jaar lang achter de deuren van het Bakkerijmuseum bewaard werd. Een oud recept, met zorg gekoesterd, wordt eindelijk vrijgegeven. De ‘Veurnse Slaapmuts’, een gebak dat al lang erkend is als streekproduct van West-Vlaanderen, zal voortaan niet langer exclusief het domein zijn van het museum. Zes ambachtelijke bakkers uit de stad nemen het stokje over.

Van slaperige reputatie naar culinaire trots

Het gebak is niet zomaar een streeklekkernij. De naam ‘Veurnse Slaapmuts’ verwijst naar een bijnaam die de inwoners ooit opgeplakt kregen: de ‘Veurnse Slapers’. Schepen Frédéric Devos (VoeVeurne) verduidelijkt: “Na een periode van bloei in de twaalfde en dertiende eeuw, viel de stad terug in een langdurige economische stilstand. Dat leverde haar een reputatie van traagheid op. Maar vergis je niet – de slaapmuts is allesbehalve loom.”

De naam mag dan ironisch gekozen zijn, de inhoud spreekt boekdelen. Een korst van kruimelig bladerdeeg verbergt een kern van zachte marsepein en fijngesneden gekonfijte sinaasappel. Een creatie die de smaakpapillen verrast met een subtiele balans tussen zoet en citrus.

Een geheim dat mocht rijpen

Het recept werd in 1985 ontwikkeld door de oprichters van het Bakkerijmuseum. Vier decennia lang bleef het onder hun hoede. Alleen binnen de muren van het museum kon men het proeven, als een erfstuk in gebakvorm.

Dat de tijd rijp was om het te delen, komt niet uit de lucht gevallen. Het Bakkerijmuseum viert dit jaar zijn veertigste verjaardag. “We vonden het moment gepast om de ‘Veurnse Slaapmuts’ terug te geven aan de stad,” zegt conservator Johan De Wilde. “Een streekproduct leeft pas echt wanneer het opnieuw in de etalages van de bakker verschijnt. We willen de band tussen traditie en dagelijks leven versterken.”

Zes bakkers dragen het erfgoed verder

Vanaf volgende week zal het gebak verkrijgbaar zijn bij zes bakkers verspreid over Veurne. Elk van hen kreeg toegang tot het authentieke recept en mocht het onder begeleiding van het museumteam uittesten in hun eigen atelier.

De deelnemende zaken zijn:

  • ’t Oventje, Ooststraat 34
  • Bakkerij Werrebrouck, Ooststraat 31
  • Bachten de Kupe, Brugse Steenweg 50/52
  • Dedrie, Boterweegschaalstraat 1
  • De Nieuwstad, Brugse Steenweg 57
  • Dolce Delight, Zuidstraat 62

“De respons van onze klanten tijdens de proefweek was overweldigend,” zegt bakker Gino Dedrie. “Het is een gebak met een verhaal, en dat merk je. Mensen komen niet alleen voor de smaak, maar ook voor de herinnering aan grootmoeders keuken.”

Een toekomst in handen van ambacht

De ‘Veurnse Slaapmuts’ is geen hype. Ze belichaamt een cultureel erfstuk dat opnieuw een plek krijgt in het dagelijks leven van de Veurnaar. Geen spektakel of show, maar eenvoud en ambacht, die samen iets maken dat de tijd doorstaat.

( Tekst Serge Jansen van www.westnieuws.be )