Versnelde verbinding tussen België en Nederland

De nationale spoorwegbedrijven van België en Nederland breiden hun diensten tussen Brussel en Amsterdam uit met een nieuwe InterCity-verbinding. Deze nieuwe dienst, die in december 2024 van start gaat, zal de reistijd tussen de steden verkorten tot ongeveer twee uur.

De nationale spoorwegbedrijven van België (NMBS) en Nederland (NS) hebben aangekondigd hun diensten tussen Brussel en Amsterdam te verdubbelen. Een gloednieuwe InterCity-verbinding wordt in het leven geroepen om de bestaande hogesnelheidstreinen te versterken.

Een frisse wind in het Europese treinverkeer

De nieuw geïntroduceerde hogesnelheids-InterCity-verbinding, die Brussels-Midi met Amsterdam-Zuid zal verbinden, wordt verwacht te starten in december 2024. Reizigers zullen met deze aanpassing ongeveer 45 minuten reistijd besparen, waardoor de totale reistijd wordt teruggebracht tot een geschatte twee uur. Deze trein zal niet alleen de harten van beide hoofdsteden verbinden, maar zal ook haltes hebben in Brussels-Centraal, Brussels-Noord, Antwerpen-Centraal, Rotterdam-Zuid en Schiphol.

Een aanvullende symfonie van verbindingen

Naast deze nieuwe service zal de bestaande InterCity-verbinding nu Brussels-Midi met Rotterdam-Centraal verbinden in plaats van Amsterdam-Centraal. Tijdens deze reis worden tussenstations in België en Nederland, zoals Brussels-Centraal, Brussels-Noord en Breda, nog steeds bediend, met een reistijd van net iets meer dan twee uur.

Met deze nieuwe aanpassingen zullen er dagelijks in beide richtingen 16 treinen rijden tussen Brussel en Nederland.

Toekomst vol beweging

NMBS heeft te kennen gegeven dat er dagelijks ongeveer 40 hogesnelheidstreinen en tot 40 conventionele treinen vertrekken vanuit Brussel. Met 16 extra conventionele treinen die in december worden toegevoegd, blijft het aantal internationale bestemmingen stijgen.

Parallel hieraan onderzoekt NMBS samen met de Franse spoorwegexploitant SNCF Voyageurs de mogelijkheid van een nieuwe hogesnelheidslijn tussen Brussel en Parijs.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be.