
Het surplus aan beloften
Het is een tijd van welvaart en overvloed voor de bank- en verzekeringsmagnaat, KBC, lazen we vandaag in De Tijd. Na het beloven van extra financiële stromen naar hun trouwe aandeelhouders, kondigde het bedrijf recentelijk een overweldigende kapitaaluitkering van 1,3 miljard euro aan. Deze uitkering is het resultaat van een jaar vol succes, overschrijdingen van kapitaaldoelen en de succesvolle verkoop van hun Ierse activiteiten.
Tussen belofte en uitkering: het oordeel van de Europese Centrale Bank
Aandeelhouders, hongerig naar duidelijkheid over hun verwachte winsten, werden even in spanning gehouden. De Europese Centrale Bank had immers nog haar oordeel te geven. Maar nu, met de zegen van de bank, bereidt KBC zich voor om in de komende maanden voor een duizelingwekkend bedrag van 1,3 miljard euro aan eigen aandelen terug te kopen.
De kracht van inkoopprogramma’s
Waarom zou een bank als KBC kiezen voor een inkoopprogramma? Simpel. De toekomstige winsten worden dan over minder aandelen verdeeld, waardoor er meer per aandeelhouder overblijft. Dit nieuwe inkoopprogramma is niet alleen een belofte, het is reeds in werking en heeft als doel om tegen augustus volgend jaar voltooid te zijn.
Dividend: het zoete voorproefje
Om de zoetigheid van hun overweldigende financiële prestaties te delen, kondigt KBC ook een interim-dividend van 1 euro bruto per aandeel aan. Deze geste kan worden gezien als een voorschot op het volledige dividend dat wordt verwacht voor het boekjaar 2023.
Een schaduw over de financiële zonneschijn
Ondanks het positieve nieuws, kan niet iedereen de vreugde delen. De beslissing om aandeelhouders rijkelijk te belonen heeft spaarders in beroering gebracht. Velen uiten hun bezorgdheid en ongenoegen over het feit dat terwijl zij geduldig wachten op een betere vergoeding voor hun spaarboekjes, grootbanken zoals KBC blijven profiteren van de stijgende rente op kredieten.
Het kritische perspectief
Het kwartaalrapport van KBC heeft enige kritiek opgeroepen, vooral na hun recente beslissing om de rente op spaarboekjes op te trekken naar 1,50 procent. De nettowinst van 966 miljoen euro, een stijging van 9 procent vergeleken met vorig jaar, lijkt de zorgen van critici te versterken.
Toekomstige voorspellingen
Terwijl KBC zich in een sterke financiële positie bevindt, suggereert het bedrijf dat de rente-inkomsten voor 2023 wellicht iets lager zullen zijn dan eerder voorspeld. De reden? Veranderingen in het beleid van de Europese Centrale Bank en toenemende kosten voor financiering op de markt.
Wanneer een eerlijk deel voor de spaarders?
De financiële horizon van KBC is overwegend zonnig, met enkele wolken van kritiek en onzekerheid. Terwijl beleggers en aandeelhouders de vruchten plukken, hopen spaarders op een eerlijker deel van de taart.
Tekst: Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be