Verontrustende bevindingen aan Strand Groede in Zeeland

Groede, Zeeland

Onverwachte bacteriegroei hindert zwemlustigen

Bij recente zwemwaterbemonsteringen heeft Rijkswaterstaat onrustbarende niveaus van E-Coli en Intestinale Enterococcen (IE) vastgesteld aan het Badstrand van Breskens Nieuwesluis, beter bekend als Strand Groede. Deze ontdekking heeft geleid tot een voorzichtige negatieve zwemwaarschuwing voor dit specifieke gebied. Wat deze toename van bacteriën heeft veroorzaakt, blijft vooralsnog een raadsel.

Onderzoeksinspanningen versterkt

Ondanks het feit dat deze bacteriën slechts een korte levensduur hebben in zout water, en ondanks de frequente getijwisselingen die het strand al heeft meegemaakt, blijft de bezorgdheid bestaan. Rijkswaterstaat heeft deze vrijdag, de 18e augustus, een nieuw monster genomen in een poging vast te stellen of deze alarmerende waarden eenmalig zijn. De resultaten hiervan worden op maandag 21 augustus verwacht.

Veiligheid voorop

Tot die tijd is het advies duidelijk: uit voorzorg wordt tot en met maandag 21 augustus een negatief zwemadvies uitgevaardigd voor Strand Groede en een voorzichtige waarschuwing voor het Badstrand van Breskens. Vooral voor degenen met kwetsbare gezondheidsomstandigheden is het raadzaam om waakzaam te zijn. Wethouder Cees Liefting van de gemeente Sluis verklaarde: “De metingen van Rijkswaterstaat reflecteren slechts een moment. Dit is de eerste keer dat we met zo’n situatie worden geconfronteerd. We hopen oprecht dat dit een uitzondering is. Uit voorzorg en op aanraden van de GGD, in samenwerking met de Provincie Zeeland, nemen we deze stappen bij Strand Groede.”

Zoek naar veilig zwemwater

Vragen over de kwaliteit van zwemwater? Bezoekers kunnen voor up-to-date informatie over officiële zwemlocaties in Zeeland terecht op www.zwemwater.nl. Zwemmen in oppervlaktewater brengt altijd risico’s met zich mee, dus het is aan te raden om alleen op officiële zwemlocaties te duiken.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be