Vernieuwde Amandine: een baken van maritieme geschiedenis in Oostende

De Amandine, een historisch museumschip in Oostende, ondergaat een uitgebreide renovatie. Na een recente vernieuwing van de buitenkant, wordt nu het interieur gemoderniseerd, inclusief een nieuwe onthaalbalie en een interactieve wand in het museum. De renovatie, onder leiding van Ineke Steevens, wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de EU en zal in het voorjaar van 2024 voltooid zijn. De Amandine zal een levendige getuige zijn van de Oostendse en IJslandse visserijgeschiedenis.

Oostende, 29 november 2023 – De iconische IJslandvaarder Amandine, gelegen in het hart van Oostende, ondergaat een transformatie die zowel haar uiterlijk als haar kern vernieuwt. Deze make-over, waarbij de buitenschil dit voorjaar al een facelift kreeg, is nu overgegaan naar een fase van interne modernisering.

Een nieuwe fase van vernieuwing

Het onthaal en het museumgedeelte van de Amandine worden grondig herzien. Dit project omvat de installatie van multimedia-installaties die bezoekers een meeslepende ervaring zullen bieden. De focus ligt op het verhogen van de interactie en het inzicht in de rijke maritieme geschiedenis van Oostende.

De binnenkant transformeert

Het hart van de Amandine krijgt een nieuwe impuls. De onthaalbalie wordt volledig vernieuwd en voorzien van informatieschermen over de Oostendse visserij. In het museum naast het schip komt een indrukwekkende interactieve wand van 28 meter die het verhaal van de IJslandvisserij tot leven brengt.

Burgemeester Tommelein aan het woord

Burgemeester Bart Tommelein benadrukt de betekenis van dit project: “Na het opknappen van de buitenkant, is het nu tijd voor de binnenkant. Deze renovatie zal de Amandine weer volledig toegankelijk maken voor het publiek. We bereiden ons voor op de toekomst door deze historische schat te bewaren.”

Visserijverhaal komt tot leven

Het museum zal een dynamische en educatieve ruimte worden waar het verhaal van de Oostendse visserij centraal staat. Ineke Steevens, coördinator van de scenografie, werkt aan het creëren van een boeiende en informatieve omgeving die de bezoekers zal fascineren.

Partners en financiering

De realisatie van dit ambitieuze project is het resultaat van de samenwerking met diverse specialisten zoals Buro M, Ocular bvba, en Helix Art & Technics bvba. De totale kosten bedragen €238.960,33, mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de Europese Unie via de Brexit Adjustment Reserve. De verwachting is dat in het voorjaar van 2024 de Amandine haar deuren opnieuw opent voor het publiek.

Een nieuwe start voor de Amandine

Deze renovatie markeert een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de Amandine. Het project belooft niet alleen het erfgoed van Oostende te verrijken, maar ook een nieuwe generatie bezoekers te inspireren met de verhalen van de zee.

( Tekst: Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )