Verkeersveiligheid herdefiniëren: Innovatieve slagbomen voor de veiligheid van onze schoolkinderen in Sint-Andries

Maandag 11 september 2023, 13.15 uur, Doornstraat 3, Sint-Andries

De toekomst van schoolstraten

Na een geslaagde proefperiode van drie maanden bij scholen De Zessprong (Doornstraat) en het SASK (Veltemweg) is er een positieve kentering op komst. Het concept van de schoolstraat, waarbij gemotoriseerd verkeer een half uur voor en na schooltijd wordt geweerd, heeft de evaluatie glansrijk doorstaan.

Burgemeester Dirk De fauw licht toe: “De bevindingen van de proef waren overwegend positief. Hierdoor hebben we besloten om definitieve schoolstraten in te voeren, compleet met state-of-the-art slagbomen. Deze nieuwe slagbomen worden gekenmerkt door hun robuustheid en uitstekende zichtbaarheid, mede door de geïntegreerde LED-strip die rood oplicht wanneer de slagboom gesloten is.”

Gezamenlijke inspanningen voor veilige schoolroutes

Mercedes Van Volcem, Schepen van Openbaar Domein, benadrukt de cruciale rol van veilige schoolroutes. Ze voegt eraan toe: “Dergelijke knooppunten vergen bijzondere aandacht, omdat er een mix van voetgangers, fietsers en gemotoriseerd verkeer samenkomt. We hebben bijvoorbeeld een nieuw fietspad aangelegd in het Steevens park, dat zorgt voor een veiligere route voor de SASK-leerlingen in de Veltemweg. Deze schoolstraten zullen zonder twijfel de veiligheid van de Brugse schoolgaande jeugd verhogen.”

Prioriteit aan kinderveiligheid

Mathijs Goderis, Schepen van Preventie, bevestigt het engagement van Brugge voor de veiligheid van schoolgaande kinderen. Hij zegt: “We streven ernaar om een zo veilig mogelijke omgeving voor onze kinderen te creëren. Dit project is daar een perfect voorbeeld van. Samen met de scholen van Brugge en met behulp van preventiecampagnes, werken we voortdurend aan verbeteringen.”

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be