Verborgen parels van Oostende zullen bekend worden tijdens de komende Erfgoeddag

Erfgoeddag 2024 in Oostende biedt een unieke kans om de diepere lagen van de stad te verkennen. Van het maritieme erfgoed bij het Maritiem Instituut Mercator tot de breed gedragen culturele activiteiten; de stad viert haar geschiedenis en nodigt iedereen uit deel te nemen aan deze verrijkende ervaring.

Oostende, 20 april 2024

Op zaterdag en zondag, 20 en 21 april 2024, transformeert Oostende in een schatkamer van cultureel erfgoed, met het Maritiem Instituut Mercator in de hoofdrol. Dit jaar, onder het thema ‘Thuishaven Oostende’, nodigt de 23e editie van Erfgoeddag bezoekers uit om de rijke historie en het maritieme hart van de kuststad te verkennen.

Thuishaven Oostende: een reis door tijd en traditie

Met een programma dat zich uitstrekt over 19 gratis activiteiten, belicht Oostende haar geschiedenis en cultuur. Bart Plasschaert, schepen van Vrije Tijd, licht toe hoe de stad met roerend en immaterieel erfgoed – van oude objecten tot ambachtelijke vaardigheden – het verleden levend houdt.

Een dag bij het Maritiem Instituut Mercator

Op zondag 21 april is het Instituut van 10:00 tot 17:00 uur het toneel voor een diepe duik in de maritieme geschiedenis. Bezoekers kunnen genieten van verhalen, deelnemen aan een Lego-workshop, leren over netten breien en knopen, en rondgeleid worden door ervaren zeelieden. Het instituut, ooit de Stedelijke Visserijschool ‘John Bauwens’, heeft sinds 1963 jongeren opgeleid in diverse maritieme disciplines.

Een persoonlijke zoektocht naar thuis

Het programma wordt verrijkt door VRT-journalist Majd Khalifeh, die zijn eigen verhaal deelt over het vinden van een thuis. Zijn lezing biedt een persoonlijk perspectief op de zoektocht naar identiteit en belonging.

Erfgoed overal in Oostende

Naast het Maritiem Instituut zijn er tal van activiteiten verspreid over de stad. Het Stadsmuseum opent zijn deuren na sluitingstijd voor een ontmoeting met koningin Louise-Marie en biedt workshops aan over kerststallen, Surinaamse vliegers, Marokkaanse thee, en familiegeschiedenis.

Educatieve kansen tijdens de Erfgoedweken

Van 15 april tot 3 mei breidt Oostende de erfgoedervaring uit naar het onderwijs, met een programma speciaal ontworpen voor scholen. Schepen van Onderwijs Natacha Waldmann benadrukt het educatieve potentieel van erfgoed voor leerlingen, zowel binnen als buiten de klas.

Auteurs tekst: Andy Vermaut +32499357495 en Serge Jansen +32468334833 van www.westnieuws.be email: contact@westnieuws.be