Verbijsterende uitspraak in Brusselse terreurzaak: zes veroordeelden, drie vrijgesproken!

Explosieve uitspraken in rap tempo

In een razendsnel tempo bracht de voorzitter van de rechtbank het schokkende oordeel naar voren. De atmosfeer was te snijden, de aanwezigen in de rechtszaal hielden hun adem in.

Zes veroordelingen: de daders van een gruwelijke terreurdaad

Zes mannen zijn schuldig bevonden aan de gruwelijke terroristische moorden die plaatsvonden in Brussel, bij de aanslagen op Zaventem en de metro van Maalbeek. De aanslagen in 2016, gepland en uitgevoerd door de jihadistische groep IS, brachten het land in een staat van ontzetting.

Oussama Atar, Mohamed Abrini, Osama Krayem, Salah Abdeslam, Ali El Haddad Asufi en Bilal El Makhouki – deze namen zullen voor altijd synoniem zijn met de grimmigste hoofdstukken uit de Belgische geschiedenis. Ze zullen de gevolgen moeten dragen van hun afgrijselijke daden die het leven van talloze onschuldige mensen hebben gekost.

Verrassende vrijspraken: een plotwending in de rechtszaal

Tegen alle verwachtingen in werden drie verdachten vrijgesproken van terroristische moord. Sofien Ayari, Hervé Bayingana Muhirwa en Smail Farisi konden de rechtszaal verlaten als vrije mannen. Vooral de vrijspraak van Farisi was geen verrassing, omdat het Openbaar Ministerie hier eerder al om had verzocht.

Opmerkelijk contrast: Ayari versus Abdeslam

Het uiteenlopende oordeel voor Ayari en Abdeslam heeft velen verbaasd. Beiden werden enkele dagen voor de aanslagen gearresteerd en betoogden tijdens het proces dat ze niet betrokken konden zijn bij de aanslagen. De jury leek Ayari’s beweringen te accepteren, maar verwierp die van Abdeslam. De precieze motieven achter dit opmerkelijke contrast zullen in de toekomst duidelijk worden.

De ijzige kalmte van de schuldigen

Het was opmerkelijk hoe kalm de veroordeelden leken. Ondanks de ernst van hun daden en de zwaarte van hun straffen, toonden ze weinig emotie. Een beangstigend beeld van de koude harten die schuilgingen achter deze gruwelijke daden.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )