Veiligheid eerst: Brecht Warnez promoot fluo en helm bij fietsers in West-Vlaanderen

Het initiatief ‘Helm op, fluo top’ stimuleert leerlingen in West-Vlaanderen om veilig naar school te gaan door het dragen van fluo en helmen. Dit jaar hebben 51.886 West-Vlaamse leerlingen zich ingeschreven voor het project, met Brugge en Diksmuide als prominente deelnemers.

Op een doordeweekse schooldag, wanneer de vroege ochtendzon de straten van West-Vlaanderen verlicht, zie je een kleurrijke stoet van schoolgaande jeugd. Fluo en helmen domineren het straatbeeld, en dit is geen toeval.

Beloningen voor veiligheid

In maar liefst 249 West-Vlaamse scholen wordt het dragen van deze opvallende veiligheidsitems niet alleen aangemoedigd, maar zelfs beloond met stickers. Deze kunnen vervolgens worden ingewisseld voor aantrekkelijke beloningen.

Ondersteuning vanuit de politiek
Dit veiligheidsinitiatief, genaamd ‘Helm op, fluo top’, wordt ondersteund door minister Lydia Peeters van Open VLD. Volgens haar moedigt het project leerlingen niet alleen aan om actief naar school te gaan, maar zorgt het er ook voor dat ze dit op de veiligste manier doen. Vlaams Parlementslid Brecht Warnez is verheugd te zien dat zoveel scholen deze belangrijke missie ondersteunen.

West-Vlaanderen in cijfers
Uit de meest recente cijfers blijkt dat West-Vlaanderen zich sterk profileert op het gebied van veiligheidsbewustzijn. Van de 440.218 leerlingen die dit jaar deelnamen aan het initiatief, zijn er 51.886 trotse West-Vlamingen. En hoewel deze cijfers indrukwekkend zijn, staat West-Vlaanderen nét achter Limburg in termen van deelname.

Brugge en Diksmuide als voorbeeld
Brugge, vaak omschreven als het kloppende hart van West-Vlaanderen, neemt een voortrekkersrol op zich. Maar liefst 37 scholen met in totaal 8084 deelnemende leerlingen uit deze stad omarmen het project. Diksmuide, een kleinere stad, blijft niet achter en toont ook betrokkenheid met 10 deelnemende scholen en 1564 enthousiaste leerlingen.

Uitbreiding naar secundair onderwijs
Het project is inmiddels uitgebreid en omvat nu ook het secundair onderwijs. VSV heeft recentelijk ‘Opvallr’ gelanceerd, speciaal bedoeld voor de oudere scholieren van de 2de en 3de graad. Dit project biedt scholen de keuze tussen betaalde workshops met onder andere VR-brillen of gratis actiepakketten. Warnez benadrukt het belang van deze uitbreiding: “Ook bij de oudere scholieren willen we het gebruik van goed werkende fietsverlichting stimuleren. In de donkere maanden van het jaar is zichtbaarheid essentieel voor hun veiligheid.”

Voor verdere vragen, kunt u contact opnemen met Brecht Warnez, Vlaams Parlementslid & Schepen in Wingene via brecht.warnez@vlaamsparlement.be. Ook Stijn Verkinderen, parlementair medewerker van Brecht Warnez, is beschikbaar voor vragen via stijn.verkinderen@vlaamsparlement.be.

(tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be)