Veiliger fietsen tussen Torhout en Kortemark: bomen in Kortemarkstraat worden vervangen door dubbelrichtingsfietspad


In 2021 beslisten de provincie West-Vlaanderen, de gemeente Kortemark en het Lokaal Bestuur Torhout om een dubbelrichtingsfietspad aan te leggen tussen Torhout en Kortemark. In Torhout starten we de nuts-, riolerings- en wegenwerken hiervoor later dit jaar op. Om deze werken te kunnen uitvoeren, moeten er eerst 110 bomen gerooid worden langs de Kortemarkstraat. Deze werken staan ingepland in de week van 28 maart en 4 april. Ter compensatie voor het rooien van deze bomen planten we na de werken nieuwe bomen aan in de omgeving.

De gemeente Kortemark, de provincie West-Vlaanderen en het Lokaal Bestuur Torhout willen de verkeersveiligheid voor fietsers tussen Torhout en Kortemark verbeteren.

Daarom slaan ze de handen in elkaar om een nieuw dubbelrichtingsfietspad van 2,5 meter breed aan te leggen in de Kortemarkstraat tussen de Kasteelbeek (grens met Kortemark) en de Moereveldstraat. Ook de rijweg wordt volledig vernieuwd. Tussen het fietspad en de rijweg voorzien we een groene veiligheidsstrook van 2 meter breed.

Werken later dit jaar enkel mogelijk na rooien bomen

In Kortemark startten de werken voor dit project begin dit jaar op. In Torhout starten we later dit jaar met de nuts-, de riolerings- en de wegenwerken.

Om deze werken mogelijk te maken, moeten we 110 bomen rooien langs de Kortemarkstraat, tussen de Slarinweg en de Kasteelbeek (grens met Kortemark).

Het rooien van de bomen moet gebeuren voor het broedseizoen. Vandaar dat we deze werken zo snel als mogelijk moeten inplannen. Het rooien start op maandag 28 maart. Het rooien duurt maximum tot en met vrijdag 8 april. Afhankelijk van hoe snel de werken opschieten, kan dit ook minder lang duren.

Tijdens het rooien kan er plaatselijk wat hinder zijn voor het verkeer. De aannemer heeft namelijk één rijvak nodig om de bomen te rooien. Daarom moeten fietsers, auto’s, motors en vrachtwagens beurtelings passeren langs de werken.

Compensatie voor gerooide bomen

We beseffen dat het rooien van deze bomen een impact heeft op het milieu. Daarom ging het lokaal bestuur actief op zoek naar mogelijkheden om de gerooide bomen te compenseren.

Zo voorzien we om na de werken alle bomen opnieuw aan te planten in de nabije omgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *