Varkenshouder uit Proven Bekritiseert Nieuwe Stikstofregelgeving: ‘Het is Onhaalbaar en Oneerlijk’

In het licht van de recente ontwikkelingen rond de stikstofproblematiek in Vlaanderen, spreekt varkenshouder Dries Verhaeghe zijn frustratie uit over de nieuwe, stringentere stikstofregels. De onvergunbaarheidsdrempel van 0,025 procent amoniakuitstoot, die onlangs is ingevoerd door Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir, wordt door Verhaeghe en andere landbouwers gezien als een zware belemmering voor de sector.

Stikstofdossier: Een Eindeloze Saga

Het stikstofdossier blijft voor controverse zorgen. Ondanks de voorlopige maatregelen die Demir heeft uitgevaardigd om een vergunningenstop te vermijden, leidt de recente afwijzing van het stikstofdecreet door CD&V tot een impasse. De nieuwe onvergunbaarheidsdrempel voor de landbouwsector, een stuk strenger dan die voor de industrie, stuit op stevig verzet.

Een Wurggreep op de Landbouwsector

Dries Verhaeghe, een varkenshouder uit Proven, spreekt van een “nieuwe en nog stevigere wurggreep” op de landbouwsector. Hij bekritiseert de oneerlijkheid van de maatregelen en spreekt zijn zorgen uit over de impact op zijn bedrijfsvoering.

Landbouwers Vragen om Duidelijkheid en Ondersteuning

Verhaeghe onderstreept de bereidheid van landbouwers om mee te werken aan stikstofreductie, maar benadrukt dat zij hiervoor de kans moeten krijgen. De huidige maatregelen en het gebrek aan duidelijkheid over de toekomst zetten de sector onder druk.

Deel van de oplossing of een deel van het probleem?

De nieuwe stikstofregulering en de onzekerheid die ermee gepaard gaat, leggen een zware last op Vlaamse boeren. De roep om duidelijkheid en haalbare regelgeving klinkt steeds luider. In de tussentijd blijven boeren als Verhaeghe vechten voor hun bestaan en het leveren van kwalitatief voedsel van eigen bodem. Ze hopen dat toekomstige beslissingen hen niet alleen als deel van het probleem zien, maar ook als deel van de oplossing.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *