Vandaag laatste dag Gentse Feesten, de Grand Finale: Een Vuurwerk van Cultuur tot Zonsopgang…

Beleef de laatste dag van de Gentse Feesten 2023 met een breed scala aan activiteiten. Begin met een traditionele markt vol wonderlijke accessoires. Laat je muzikaal verwennen door nieuwe bewerkingen van Walter De Buck’s liederen en swing mee met de kindvriendelijke Ketnetband. Ga terug in de tijd bij het Bal 1900 en geniet van authentieke Gentse melodieën van Biezebaaze. Sluit af met de betoverende Kaarskensstoet en feest door tot zonsopgang op de Vlasmarkt. Praktische informatie en unieke bekers maken deze finale compleet.

De Onvergetelijke Laatste Dag van Gentse Feesten: Een Carnaval van Emoties van Zonsopkomst tot Zonsopgang

Vandaag, we staan aan de rand van de allerlaatste dag van de Gentse Feesten 2023, een kleurrijk cultureel festijn dat opera, poppenspel, cabaret, en jazz met elkaar verweeft. Niet slechts vijf, maar zeven hartstochtelijke tips om de parel van Vlaanderen, Gent, vandaag te beleven.

Vroege Vogels, Let op: De Traditionele Markt Rijst uit de Nevelen

De dag ontwaakt met het bruisen van de traditionele markt, een schatkamer van nieuwe en prachtige huis-, tuin- en andere accessoires. Op de locaties Predikherenlei, Jacobijnenstraat, Hoornstraat en Ajuinlei wordt vanaf 10 uur deze eerbiedwaardige traditie weer tot leven gewekt.

Middagkoor: Luisterplein Zingt een Ode aan Walter De Buck

In de armen van de middag, op het François Laurentplein, worden de liederen van Walter De Buck nieuw leven ingeblazen door virtuozen als Pieter-Jan De Smet, Guido Schiffer, Lode Vercampt, Bart Maris en vele anderen. Een unieke samenkomst van geluid en emotie, verpakt in een buitengewoon muzikaal festijn.

Kindervreugde Eclips: De Korenmarkt Weerklinkt met de Liederen van de Ketnetband

Het licht van de late middag straalt over de Korenmarkt als de meest swingende kinderband van het land, bestaande uit de Ketnet-helden Gloria, Maureen, Gio, Maarten, Lotte en Jasper, daar hun melodieën ten gehore brengen. Een zeldzame kans, want de entree is deze keer gratis. Alle kinderen, groot en klein, zijn uitgenodigd voor dit muzikale feest.

Het Bal 1900: Een Dans door de Tijd op de Kouter

Als de schemering over de stad valt, wordt de traditie van het Bal 1900, ooit begonnen als een ‘kloefkensbal’, op de Kouter herleefd. De burgemeester opent de dans, terwijl het Rode Kruis op hun hoede is. Een spectaculaire stap terug in de tijd, waar traditie en plezier hand in hand gaan.

De Machtige Biezebaaze Zingt Gent in het Sint-Baafsplein

Wie Gent in zijn ware essentie wil beleven, moet bij de mannen van Biezebaaze zijn, die met hun Gentse repertoire en praatjes het Sint-Baafsplein veroveren. Van “Goele” tot “Loetsebolleke”, van “Bompa” tot “Moeder Alcohol”, zij brengen het beste van de afgelopen 20 jaar.

De Kaarskensstoet: Het Flakkerende Einde op de Korenmarkt

De nacht wordt ingeluid met de Kaarskensstoet, die om 23 uur van de Kouter naar de Korenmarkt slingert. Hier worden de kaarsen gedoofd, wat het officieuze einde van de Gentse Feesten markeert. Maar het feest gaat verder met Kobe en Viktor die het feestgedruis in goede banen leiden tot half drie ‘s nachts.

De Vlasmarkt: De Grand Finale Bij Zonsopgang

De ware diehards halen de eindstreep: de zonsopgang op de Vlasmarkt. Daar wordt de laatste noot pas bij het ochtendgloren gespeeld. Het ultieme gebod van de Gentse Feesten: je laatste pint drink je met een volslagen onbekende. Daarna, dan pas is het écht gedaan.

GENTSE FEESTEN PRAKTISCH

Alles wat je moet weten voor een zorgeloze beleving: hoe je er geraakt, hoe je drank koopt, wat wel en niet is toegestaan en wat te doen bij problemen.

GENTSE FEESTEN Bekerchaos

Elk plein heeft een eigen beker, dus maak van deze gelegenheid gebruik om unieke verzamelobjecten van de Vlasmarkt en het Trefpunt te bemachtigen. Nu is het jouw beurt, neem je kans en maak deel uit van dit onvergetelijke schouwspel. De Gentse Feesten wachten op je!

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )