Vaartstraat Ontwaakt! Gistel Verwelkomt Opnieuw Leven op de Belangrijke Vaartstraat!

In een uitbarsting van opluchting en verlichting, is de Vaartstraat in Gistel eindelijk weer open voor het verkeer na bijna negen maanden van afsluiting. Alsof een slapende draak eindelijk weer wakker wordt, stroomt het leven terug door deze ader, een van de belangrijkste toegangswegen tot de stad. De heropening wordt door de inwoners hartelijk verwelkomd na een periode van ongemakkelijke omleidingen en langere routes.

Een Titanische Taak

“Deze opdracht was als het beklimmen van de Everest, zwaar en uitdagend, maar uiteindelijk zeer lonend,” aldus schepen Geert Deschacht en burgemeester Gauthier Defreyne. De werken, oorspronkelijk gepland voor 60 werkdagen, strekten zich uit over een veel langere periode, waardoor de prijskaart uiteindelijk oploopt tot meer dan een miljoen euro. Maar zoals een symfonie tijd en toewijding vereist om perfect te worden gespeeld, waren deze werken essentieel voor de verbetering van de verkeersveiligheid in en rond het stadscentrum. Nu het stof is gaan liggen, is het resultaat een harmonieus samenspel van wegen, rotondes en fietspaden dat de verkeersdoorstroming verbetert en een veiligere omgeving voor alle weggebruikers creëert.

Struikelblokken op de Weg

Het project werd geplaagd door vertragingen, zoals een voetballer die telkens struikelt over zijn veters. Nat en koud weer zorgden ervoor dat bepaalde werkzaamheden langer duurden dan gepland, en de vertraging werd nog verergerd door een gebrek aan organisatie bij de aannemer. Het stadsbestuur heeft echter het uiterste gedaan om de druk op de ketel te houden en de aannemer een boete van ongeveer € 53.000 opgelegd voor de vertraging. Deze maatregel, vergelijkbaar met een scheidsrechter die een rode kaart uitdeelt, zorgde ervoor dat het werk uiteindelijk werd voltooid.

Licht aan het Einde van de Tunnel

“Toch moeten we dit als een positief project beschouwen: de afwerking mag er zeker zijn en, vooral, de verkeersveiligheid gaat erop vooruit,” beaamt schepen Geert Deschacht. Burgemeester Gauthier Defreyne kijkt eveneens tevreden terug op het project, dat hij beschouwt als het grootste investeringsproject van deze legislatuur op het gebied van wegenwerken.

Fietsvriendelijk Gistel

Het project omvatte ook een groot aantal verbeteringen om de stad toegankelijker en vriendelijker te maken voor fietsers. Net als een vlinder die uit zijn cocon komt, transformeerde de omgeving rond de Vaartstraat zich in een paradijs voor fietsers. Scholen zoals Gravenbos reageerden positief op deze veranderingen en nu gaat de stad zelfs verder door voor alle Gistelse scholen een op maat gemaakt mobiliteitsplan op te stellen.

Een Stralende Toekomst

Zoals de zonsopgang die een nieuwe dag aankondigt, belooft deze heropening van de Vaartstraat een stralende toekomst voor de mobiliteit in Gistel. De inwoners kunnen nu vrij ademen, wetende dat hun dagelijkse routes nu gemakkelijker en veiliger zijn. Burgemeester Gauthier Defreyne lichtte de toekomstplannen toe: “Dit dossier lag al een hele poos op tafel. Er waren in het verleden al veel plannen opgemaakt, vooral met de focus op het wegnemen van de twee vermaledijde verkeersdrempels nabij de Groenedreef en Kleine Vaartstraat. Maar er was meer nodig dan dat: een totaalaanpak van de verkeersstroom in en uit Gistel.”

Symbool van verandering en vooruitgang

Met de heropening van de Vaartstraat heeft Gistel een nieuwe sprong voorwaarts gemaakt. Hoewel de weg vol obstakels was, heeft de toewijding van de stad tot een succesvol resultaat geleid. De Vaartstraat, ooit een afgesloten route, staat nu als een krachtig symbool van verandering en vooruitgang, waardoor Gistel straalt als nooit tevoren.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *