Urgente oproep van Vredescollectief Ieper aan de burgemeester van Ieper

Het Vredescollectief Ieper heeft zijn diepe bezorgdheid geuit over de mogelijke extreemrechtse inhoud van de aankomende IJzerwake en Kameraadschapsavond in Ieper. Ondanks een eerdere communicatie met het stadsbestuur blijft duidelijkheid uit. Zij roepen op tot dialoog en helderheid voorafgaand aan de evenementen.

Ieper, 20 augustus 2023, 16:00 uur Locatie: Stadhuis Ieper, Grote Markt 34, 8900 Ieper

Aanzwellende ongerustheid over IJzerwake 2023

Het majestueuze stadsgezicht van Ieper werd opnieuw belaagd door onrust en zorgen. Een zinderende spanning hing in de lucht toen het Vredescollectief Ieper zijn bezorgdheid kenbaar maakte aan het stadsbestuur over aankomende evenementen in hun geliefde Vredesstad.

Op 8 augustus stuurde het collectief een open brief waarin zij hun tevredenheid over het tot nu toe verboden evenement van de Kameraadschapsavond uitspraken. Echter, net als de IJzerwake die dit jaar terugkeert, baart de mogelijke extreemrechtse inhoud hen zorgen.

Reactie blijft uit: de klok tikt verder

Een digitaal antwoord van het Secretariaat Burgemeester werd ontvangen op 17 augustus. Een bedankje voor de reactie, maar een zware wolk van teleurstelling hing over het Vredescollectief; de gewenste duidelijkheid bleef uit.

Nog slechts zeven dagen verwijderd van de evenementen, blijven de mysteries van de stad onopgelost. Een dreigende echo van het verleden komt naar voren, toen de vorige editie van IJzerwake zorgde voor momenten die voor velen onacceptabel waren.

Sociale media: de bron van ophef

Verontrustende signalen van extreemrechts sijpelen door op platforms zoals Facebook. Uitspraken van de vooralsnog toegestane spreker, Dries Van Langenhove, laten de alarmbellen rinkelen. De komst van Enric Ravello i Barber, met zijn beruchte reputatie, werpt ook donkere schaduwen over de aanstaande bijeenkomst.

Pleidooi voor dialoog en helderheid

Met een welgemeend hart voor hun stad, herhaalt het Vredescollectief Ieper hun roep om duidelijkheid, hulp en dialoog. Een verzoek om een ontmoeting met de burgemeester is gedaan, in de hoop dat het heldere water van antwoorden de troebele vijver van onzekerheid kan klaren.

Het Vredescollectief Ieper blijft, zoals altijd, streven naar een vreedzame benadering in de strijd tegen extreemrechts en hoopt dat hun stad dit voorbeeld zal volgen.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be