Twee iconen van hoop: De onvertelde verbinding tussen Öcalan en Mandela

Kisten Govender, de advocaat van Nelson Mandela, trekt parallellen tussen Mandela en Abdullah Öcalan als symbolen van hoop voor onderdrukten wereldwijd. Hij herinnert aan een gemiste kans op dialoog die de Koerdische kwestie had kunnen bevorderen en benadrukt de noodzaak van wereldwijd bewustzijn en solidariteit met de Koerdische strijd voor vrijheid.

In de verre, maar niet vergeten schaduwen van strijd en onderdrukking, vormt de erfenis van twee leiders een opvallend parallel universum van hoop. Kisten Govender, een vooraanstaand advocaat die ooit zij aan zij stond met Nelson Mandela, werpt licht op een vergelijking die zelden gemaakt wordt: die tussen Abdullah Öcalan, de leider van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), en Nelson Mandela, de beroemde strijder tegen apartheid. Govender, tegenwoordig actief binnen de Internationale Advocaten tegen Isolatie, benadrukte dit tijdens de viering van de 33e verjaardag van de Raperîn-opstand, een moment dat de veerkracht en weerbaarheid van de Koerdische gemeenschap tegen tirannie markeert.

Een gemiste kans op dialoog

De geplande ontmoeting tussen Mandela en Öcalan in 1999, die nooit plaatsvond vanwege de arrestatie van Öcalan, blijft een pijnlijk moment van ‘wat als’. Govender ziet als een enorm potentieel van deze ontmoeting: “Zuid-Afrika, met zijn unieke ervaring in het overwinnen van apartheid, had een sleutelrol kunnen spelen in het bevorderen van coëxistentie en gerechtigheid in het Midden-Oosten.”

Eenzame eilanden van gevangenschap

De parallellen tussen Mandela en Öcalan zijn niet beperkt tot hun politieke ideologieën; beide mannen hebben een aanzienlijk deel van hun leven in isolatie doorgebracht, Mandela op Robbeneiland en Öcalan op het eiland Imrali. Govender wijst op deze parallellen als bronnen van inspiratie en hoop voor mensen over de hele wereld. “Hun aanhoudende gevangenschap dient als een symbool van de strijd voor vrijheid en rechtvaardigheid, en herinnert ons eraan dat onze collectieve menselijke waardigheid onafscheidelijk is van de strijd voor de vrijheid van anderen.”

Een wereldwijde strijd voor gerechtigheid

Govender benadrukt de noodzaak van een wereldwijd bewustzijn en solidariteit met de Koerdische zaak, vooral in Zuid-Afrika, waar de strijd tegen apartheid diepe wortels heeft in het collectieve geheugen. “De zaak van Koerdistan is niet alleen een regionale kwestie; het is een wereldwijde strijd voor gerechtigheid en vrijheid. Zolang Koerdistan niet vrij is, kan de wereld, inclusief Zuid-Afrika, niet volledig vrij zijn.”

De Internationale Advocaten tegen Isolatie blijven pleiten voor het beëindigen van de geïsoleerde detentie van Öcalan en benadrukken het belang van dialoog en verzoening als fundamenten voor een vreedzame toekomst.

Bron: https://www.koerdischnieuws.nl/mandelas-advocaat-govender-ocalan-is-net-als-mandela-een-baken-van-hoop-voor-het-volk/

Auteurs tekst Andy Vermaut +32499357495 en Serge Jansen +32468334833 van www.westnieuws.be email: contact@westnieuws.be Foto via X Nelson Mandela Foundation