Triomf van gerechtigheid: Een verslag van de uitspraak in de rechtszaak over de Brusselse aanslagen

Triomf van de beschuldigden, eindelijk het licht aan het einde van de tunnel

Een zucht van verlichting sijpelde door het pleidooi van de verdediging toen de hamer de volledige vrijspraak van Smail Farisi bezegelde. Zeven jaren van ondraaglijk lijden culmineerden in een moment van triomfantelijke gerechtigheid. In de echo van die ene klap lagen de woorden besloten: “Gerechtigheid is geschied”. Een donderende klap voor het federale parket, een eerbetoon aan het fenomenale werk van Sébastien Courtoy, de strafpleiter die zijn leven gaf voor Farisi’s verdediging.

Xavier Carrette en de ongrijpbare vreugde van gerechtigheid

Met een sluier van sereniteit hing er een zware, tastbare opluchting in de lucht toen de verdediging van Ibrahim Farisi de uitspraak in het langverwachte vonnis ontving. De gerechtigheid, zo lang verwacht, baadde de rechtbank in een onbeschrijfelijke opluchting.

Vincent Lurquin en een vonnis dat herinneringen zal maken

Het vonnis, dat in zorgvuldige bewoordingen werd uitgesproken, ontsloeg Hervé Bayingana Muhirwa van deelname aan de tragische aanslagen van 22 maart 2016. Echter, de jury achtte de 38-jarige Belgo-Rwandees wel schuldig aan deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Dit vonnis is niet zomaar een oordeel, het is een zeer bijzondere uitspraak, een die een blijvende herinnering zal vormen en hopelijk een stop op het herhalen van de geschiedenis zet.

Gerechtigheid bereikt: een serene wals van het rechtsproces

Ondanks initiële twijfels over de haalbaarheid van het langdurige, complexe en grimmige proces, de grootste ooit in ons land, verliep de rechtszaak kalm en sereen. Vincent Van Quickenborne, minister van Justitie, prees de jury voor hun onmiskenbare bijdrage aan het pad naar gerechtigheid.

Een belofte van onschuld: Ibrahim Farisi’s reis naar gerechtigheid

Advocaat Xavier Carrette vierde de vrijspraak van zijn cliënt Ibrahim Farisi met een enthousiasme dat slechts kon wijzen op het langverwachte einde van een lange en slopende reis. De verdediging erkende de intense strijd van hun cliënt, een worsteling die nu eindelijk ten einde is.

Een bittere pil: De teleurstellende uitspraak voor Salah Abdeslam

De verdediging van Salah Abdeslam was geschokt en teleurgesteld door de uitspraak. Michel Bouchat, een van Abdeslam’s advocaten, toonde zich zeer ontgoocheld. Hoewel advocaten zelden commentaar geven op gerechtelijke beslissingen, was Bouchat’s ontevredenheid over de uitspraak onmiskenbaar.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )