Tram aan Zee: Een Rit Terug in de Tijd


De Magie van Zomerdagen aan Zee
Tingtingtingting, het kenmerkende geluid van de tram die aankomt, vult de lucht. De zomerzon lacht en de zee lonkt, maar er is een andere attractie die bezoekers naar De Panne trekt. Deze zomer is de historische tramlocatie van De Lijn elke zaterdag, zondag en feestdag in juli en augustus geopend onder de toepasselijke naam “Tram aan Zee”.
Hier, waar de zilte zeelucht vermengd is met de geur van oud metaal en leer, worden tramstellen tentoongesteld die van 1897 tot 2015 dienst deden in Vlaanderen. Dit is meer dan alleen een tentoonstelling – dit is een tijdcapsule, een open boek dat een eeuw geschiedenis van openbaar vervoer laat zien.

Waar Verleden en Heden Samenkomen

Deze historische trams zijn niet alleen vervoersmiddelen, ze zijn getuigen van de evolutie van het kustgebied. Ze speelden een cruciale rol in de ontwikkeling van de regio, door mensen en plaatsen te verbinden, en door toeristen naar de prachtige kusten van Vlaanderen te brengen. En nu staan ze hier, stilletjes verhalen vertellend van vervlogen tijden.
Daarnaast zijn er allerlei aspecten die met de tram te maken hebben te bewonderen, zoals miniatuurtrams en foto’s. Deze stille getuigen van het verleden nodigen je uit om te verdwalen in de rijke geschiedenis van het openbaar vervoer.

Een Levend Museum

De vrijwilligers van TTO-Noordzee vzw, gepassioneerd door trams en hun geschiedenis, staan in voor het onderhoud en de restauratie van deze historische trams. Ze geven je met plezier een rondleiding, delen de verhalen die elke tram draagt en onthullen de geheimen van hun unieke vakmanschap.
De toegang tot de site is gratis, geopend tussen 11u en 17u. Na de rondleiding kunnen bezoekers napraten in de gezellige trambar of snuffelen in de shop, waar talrijke boeken over het openbaar vervoer te vinden zijn.

Reis Door de Tijd

Bekijken is één ding, maar kunnen we ook terug in de tijd reizen met deze oude trams? Ja, dat kan! Er zijn namiddagritjes tussen de tramstelplaats in De Panne en Adinkerke station. Bij mooi weer kan je genieten van een rit in een open oude tram, die meer dan een eeuw geleden het straatbeeld bepaalde. Elke woensdagavond wordt aangekondigd wanneer de ritten voor het volgende weekend plaatsvinden. De rit duurt ongeveer 40 minuten en kost €5 per persoon (kinderen tot en met 6 jaar reizen gratis).

Jouw Bestemming: Tram aan Zee

De oude stelplaats bevindt zich vlakbij de tramhalte De Panne Esplanade, een perfect startpunt voor dit unieke zomeravontuur. Of je nu een liefhebber bent van historie, een nostalgische ziel, of simpelweg een bezoeker die op zoek is naar iets unieks, de “Tram aan Zee” biedt een betoverende ervaring.

Echter, op zaterdag 5 augustus is de stelplaats uitzonderlijk gesloten, aangezien de organisatie deelneemt aan Trammelant in De Haan. Maar wees gerust, de deuren openen snel weer voor bezoekers om de magie van de historische trams te ervaren.
Iedereen is van harte welkom bij Tram aan Zee, een organisatie van TTO-Noordzee vzw, in samenwerking met de gemeente De Panne, De Lijn en META vzw. Dit is niet zomaar een zomerse activiteit – dit is een kans om een betoverend stukje geschiedenis te ervaren en te delen.
Ontdek Meer
Geïnteresseerd in deze reis terug in de tijd? Bezoek de website www.ttonoordzeevzw.be voor meer informatie of neem contact op via e-mail op ttonoordzee.contact@gmail.com. Je kunt ook bellen naar +32 (0)493 29 94 89 en vragen naar Marleen Mertens voor meer details.
Deze zomer nodigen we je uit om de zeebries op je gezicht te voelen, het geluid van de oude trams te horen en deel uit te maken van het levende verleden bij Tram aan Zee. Stap in, we kijken ernaar uit om je aan boord te verwelkomen!

(Serge Jansen – Andy Vermaut)