
Op donderdag 24 oktober 2024 viel het verdict: Brugge werd niet geselecteerd door de internationale jury om door te gaan naar de volgende ronde in de strijd voor de titel van Europese Culturele Hoofdstad (ECOC) in 2030. Deze beslissing betekent het einde van een anderhalf jaar durend traject waarin de stad zich met ambitie en toewijding presenteerde als een potentiële kandidaat.
Een lange weg naar de selectiefase
Brugge kondigde in eind 2022 aan dat het zich kandidaat stelde voor de prestigieuze titel van Europese Culturele Hoofdstad. Het proces was geen gemakkelijke weg. Het Brugge 2030-team werkte intensief aan de voorbereiding van hun kandidatuur, waarin talloze gesprekken plaatsvonden met diverse culturele en maatschappelijke actoren. Het resultaat van deze inspanningen werd gebundeld in het ‘Bidbook Preselectiefase’, dat op 2 september 2024 officieel werd ingediend.
Zes Belgische steden stelden zich kandidaat: Brugge, Gent, Kortrijk, Leuven, Namen en Molenbeek. Alle steden verdedigden hun kandidatuur voor een internationale jury tussen 21 en 23 oktober. Uiteindelijk bleven Leuven, Molenbeek en Namen in de race, terwijl Brugge, Gent en Kortrijk uit de selectie vielen.
Reacties uit Brugge: een gemiste kans, maar geen verloren inspanning
De Brugse burgemeester Dirk De fauw reageerde op het nieuws met een mix van teleurstelling en trots. “Brugge 2030 heeft het afgelopen anderhalf jaar een boeiend traject doorlopen. De projecten die plaatsvonden ter voorbereiding van de kandidatuur zullen nog blijven nazinderen. Er zijn hechtere relaties ontstaan tussen culturele spelers en heel wat andere sectoren,” verklaarde hij. Het thema ‘the art of Conversation’ stond centraal in het dossier van Brugge en De fauw benadrukte de blijvende relevantie ervan voor de stad.
Ook trajectcoördinator Dalilla Hermans toonde zich teleurgesteld, maar bleef optimistisch over de vruchten van het proces. “We hebben onze kandidatuur ingezet om mensen samen te brengen via kunst en cultuur. En die kunst van het gesprek – the art of Conversation – heeft nieuwe verbindingen mogelijk gemaakt en heel wat zaadjes gepland waar Brugge verder mee aan de slag kan.”
Wat nu voor Brugge?
Hoewel de titel buiten bereik blijft, ziet schepen van Cultuur Nico Blontrock nog volop mogelijkheden om te leren van dit traject. “De volgende weken gaan we het afgelegde traject evalueren en de belangrijkste lessen meenemen naar de uitbouw van ons beleidsprogramma voor de komende zes jaar als cultuurstad,” aldus Blontrock. Hij voegde eraan toe dat Brugge bereid is om samen te werken met de stad die uiteindelijk de titel van Europese Culturele Hoofdstad zal winnen, om zo bij te dragen aan de realisatie van hun programma.
De toekomst van ECO-projecten in Brugge
De teleurstelling om de uitschakeling betekent niet het einde van culturele initiatieven in Brugge. De projecten en samenwerkingen die voortkwamen uit de voorbereiding van het bidbook zullen blijven bestaan en verder worden uitgebouwd. Zo zal het thema ‘the art of Conversation’ naar verwachting een blijvende rol spelen in de toekomstige cultuurinitiatieven van de stad.
Meer informatie over het traject van Brugge richting ECOC 2030 en de activiteiten die in het kader van deze kandidatuur hebben plaatsgevonden, zijn te vinden op de officiële website van Brugge 2030: www.brugge2030.be.
(Tekst Serge Jansen van www.westnieuws.be)