Torhout, zoemende bijenstad !


Sinds 2017 beschikt Torhout over een bijenwerkgroep en een bijenactieplan. Met de goedkeuring van het project Kruisbestuivers krijgt de stedelijke bijenwerkgroep een mooie ondersteuning en een extra duwtje in de rug vanuit het Regionaal Landschap Houtland.

Vanaf donderdag 2 juli kwam de Torhoutse bijenwerkgroep opnieuw samen. Dit onder begeleiding van het Regionaal Landschap Houtland, de trekker van het plattelandsproject Kruisbestuivers. Het project Kruisbestuivers loopt tot 2022 en heeft als doel een coherent bijenbeleid uit te werken over alle deelnemende steden en gemeenten binnen zowel het Regionaal Landschap Houtland, als het Stad-Land-Schap ‘t West-Vlaamse Hart.

Bijenvriendelijk beheer

Torhout beschikt sinds enkele jaren over een mooi bijenplan en een daarbij horend actieplan. Met de vraag “Hoe willen we Torhout de komende jaren nog bijenvriendelijker maken?” werd het huidige bijenactieplan kritisch bekeken en aangevuld met diverse acties.

De acties van de bijenwerkgroep werden opgebouwd rond drie pijlers:
Het creëren van een bijenvriendelijke omgeving;
Sensibilisatie;
Monitoring.

Er staan ondertussen al een aantal concrete acties op het programma voor de komende jaren. Zo worden bijen op diverse locaties in Torhout geïnventariseerd, wordt er een bijenwandeling en bijencursus georganiseerd voor geïnteresseerden en zullen ook onze groenarbeiders een opleiding rond bijenvriendelijk beheer krijgen.

Meer acties volgen ongetwijfeld nog!

“Bijen zijn een belangrijke schakel in ons ecosysteem, maar ze hebben het niet gemakkelijk. Daarom willen we hen ten volle ondersteunen. Met de bijenwerkgroep schakelen we graag een versnelling hoger. Dit kan via het project Kruisbestuivers. Er ligt heel wat op de plank met als einddoel bijenvriendelijkste gemeente te worden”, vertelt Elsie Desmet, schepen van natuur en groen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *