Torhout zet in op duurzaam vervoer

Schepen Elsie Desmet : Het Lokaal Bestuur Torhout zet in op duurzaam vervoer, zowel voor haar bevolking als voor haar werknemers. Tijdens de Europese week van de mobiliteit, die doorgaat van 16 tem 21 september 2018, stonden er in Torhout weer heel wat initiatieven gepland.

Fietslabeling

Tijdens de week van de mobiliteit werd een fietslabelactie georganiseerd. Iedereen kan t.e.m. morgen, 21 september, gratis zijn fiets laten labelen in het fietspunt aan het station. Een actie i.s.m. de Proeftuin en de lokale politie. Fietsen die gevonden worden door de politie of de gemeente, worden heel snel aan de rechtmatige eigenaar terugbezorgd als ze over een label- of graveringsnummer beschikken. Laat daarom zeker uw fiets graveren of labelen!

Fietsers kunnen tot morgen, 21 september, terecht in het fietspunt aan het station. Van 8 – 9 uur en van 15.15 – 16.15 uur.

Autodelen in Torhout

Sinds januari van dit jaar kun je ook in Torhout autodelen via Cambio Vlaanderen. Om de voordelen van autodelen in de kijker te zetten werd recent (19 september) een infoavond georganiseerd.

Waarom autodelen?

Cambio autodelen is een eenvoudige formule waarbij op vaste standplaatsen in de stad auto’s ter beschikking staan. Tegen een vergoeding kun je die reserveren en vrij gebruiken. Om boodschappen te doen. Om wat gerief te verhuizen of voor een daguitstap met je partner of gezin. Op het einde van de rit zet je de auto terug op de standplaats, zodat de volgende gebruiker die gemakkelijk terugvindt. Bovendien verlost Cambio je van alle kopzorgen die een eigen auto met zich meebrengt: onderhoud, herstellingen, autokeuring… Cambio neemt alles voor haar rekening. En daar is ook je portefeuille bij gebaat!

Ook in de nabije toekomst wordt het autodelen verder onder de aandacht gebracht, want we zijn er als lokaal bestuur van overtuigd dat een groot aantal mogelijke gebruikers nog niet op de hoogte zijn van de voordelen.

Car Free Day

Duurzame werknemers

Ook de werknemers van het lokaal bestuur worden gestimuleerd om de auto een dagje vrijaf te geven en duurzaam naar het werk komen. Voor het tweede jaar op rij, riep het lokaal bestuur al zijn werknemers op om op donderdag 20 september duurzaam naar het werk te komen. Al wie te voet, met de fiets, het openbaar vervoer of al carpoolend naar het werk komt, wordt de hele dag in de bloemetjes gezet. Deelnemers krijgen een gratis lunch aangeboden en maken kans op één van de 27 prijzen die verloot worden onder de deelnemers (waaronder 2 Torhoutbonnen ter waarde van 25 euro). Alle fietsgebruikers worden ook persoonlijk bedankt met een fietsgadget.

Dat de actie de werknemers positief stimuleert om te kiezen voor duurzaam vervoer, blijkt uit het stijgend aantal inschrijvingen. In 2017 schreven 30 collega’s zich in voor de actie, voor de tweede editie is het aantal inschrijvingen meer dan verdubbeld met meer dan 70 inschrijvingen op de teller.

Ook het aantal fietsgebruikers op lange termijn gaat spectaculair de hoogte in. Na de Car Free Day van 2017 werden de medewerkers opgeroepen om tijdens de wintermaanden regelmatig (minimum 50% van de woon-werkverplaatsingen) met de fiets of duurzaam naar het werk te komen. Heel wat werknemers hebben hier gevolg aan gegeven, want het aantal fietsers is verdubbeld!

Duurzame dienstvoertuigen

Tijdens de Car Free Day worden de werknemers van het lokaal bestuur ook geïnformeerd over de nieuwe aangekochte elektrische damesfiets die ingezet wordt als volwaardig ‘dienstvoertuig’ en de nieuwe elektrische bakfiets die gebruikt zal worden door de dienst ‘proper Torhout’. Ook wordt de beschikbare fietsaccommodatie van het lokaal bestuur in de kijker gezet: fietsstallingen, douches, oplaadpunten elektrische fiets,…

Sinds 1 januari 2018 werd de fietsvergoeding voor de werknemers van het lokaal bestuur opgetrokken van 0,20 naar 0,23 euro en komen speed pedelecs ook in aanmerking voor het ontvangen van een fietsvergoeding.

Strapdag

Het lokaal bestuur riep de Torhoutse scholen op om deel te nemen aan de jaarlijkse Strapdag, dit jaar op vrijdag 21 september 2018. Hiervoor verleent het bestuur logistieke ondersteuning in de vorm van bv. het afsluiten van een straat in de schoolomgeving. Bij volgende scholen wordt er op 21 september een straat verkeersvrij gemaakt: Revinzeschool Don Bosco en St. Henricusschool te St. Henricus.

Toekomstig duurzaam beleid Lokaal Bestuur Torhout

Het lokaal bestuur wenst in de toekomst verder in te zetten op duurzame mobiliteit en fietsverkeer voor hun inwoners en werknemers.

Car Free Day 2019

Gezien het stijgende aantal deelnemers aan de Car Free Day, zal de campagne in 2019 zeker opnieuw gelanceerd worden.

Elektrische vervoer

Verder wenst het lokaal bestuur verder werk te maken van het vervangen van gewone dienstfietsen door e-bikes en speed pedelecs. Ook wordt er onderzocht of bij bepaalde diensten een traditionele wagen kan vervangen worden door een bakfiets.

Deelfietsen

Naast de inzet op duurzame verplaatsingen voor de werknemers wenst het bestuur werk te maken van een deelfietsen systeem met elektrische fietsen. Deze vraag komt vooral van inwoners, de toeristische sector, het Sociaal Huis en uitbaters van slaapgelegenheden binnen Torhout. Met dit deelfietsensysteem kunnen gebruikers voor een relatief laag tarief gebruik maken van een elektrische fiets en zo het aantal duurzame verplaatsingen verhogen.

Het lokaal bestuur heeft zowel voor het verduurzamen van het vervoer voor de werknemers als het opzetten van een fietsdeelsysteem een subsidiedossier ingediend bij Vlaanderen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *