Niet gecategoriseerd

Torhout, bezoeken aan 85-jarigen

 

 

Met de stedelijke seniorenraad bezoeken we sedert 1 juni vorig jaar alle 85 jarigen die nog thuis wonen.

Dat was een zeer bewuste keuze in het kader van eenzaamheid bij bejaarden.

We willen daarmee het signaal geven dat we ‘warm zorgen voor een ander’en dit in onze stad Torhout hoog in het vaandel dragen.

Ondertussen kunnen we met trots zeggen dat we meer dan  100 bezoeken achter de rug hebben. Als bevoegde schepen ga ik altijd mee .

We doen dit in de maand dat ze jarig zijn.

Heel wat mensen zitten vaak alleen en hebben nauwelijks iemand op bezoek. Een praatje en een luisterend oor kan dan eens deugd doen.

Het is voor ons ook een gelegenheid om mensen bij noden , vragen en bekommernissen de juiste informatie en diensten door te geven waar ze hulp kunnen vinden.

Ondertussen kunnen we zeggen dat de bezoeken zeer gewaardeerd worden.  De mensen krijgen een brief van onze komst , bijna niemand zegt af. Er wordt echt uitgekeken naar ons bezoekje.

We stellen vast dat de ene het geluk heeft van beter omringd te zijn dan de andere . Er zijn grote verschillen. Ook van gezondheid is de ene 85 jarige de ander niet. De ene is al veel kwikker  dan de andere . Sommige zijn zeer zorgbehoevend . Het doet ons deugd om te zien dat ze dan in goeie handen zijn .

We hebben al vele verhalen gehoord van verdriet en gemis .Misschien wel het moeilijkste aspect van ouder worden.  De mooie verhalen van liefde en zorgen voor mekaar raken ons diep. Het is zeer ontroerend om te zien hoe  de 85 jarigen met veel liefde zorgen voor hun vrouw of man. . Vooral de kinderen en kleinkinderen bezorgen hen heel veel levensvreugde . Van sommigen krijgen we ook nog wat levenswijsheid mee.

We gaan dus met veel enthousiasme verder doen.

We zouden graag alle 85 plussers willen bezoeken maar dat is op dit moment helaas niet haalbaar. Toch willen we er eens over nadenken om misschien samen te werken met andere actoren bijvoorbeeld met de wijkagenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *