Tomorrowland: Het Dolende Dansfestival op de Afgrond van Extase en Tragedie, Crewlid Toch Door Overdosis Gestorven

De Dans der Dromen Verstomd door Dodelijke Nachten

Tomorrowland, een muziekfestijn dat bekend staat om zijn spectaculaire feestjes, krachtige beats en levendige atmosfeer, wordt opnieuw gehuld in de duisternis van tragische gebeurtenissen. De hartslag van het feest verzwakt wanneer een crew lid uiteindelijk overlijdt door een dodelijke overdosis. Terugkijkend naar voorgaande jaren is het een pijnlijke herinnering dat het festival niet vreemd is aan dergelijke dramatische gebeurtenissen.

Spoken uit het Verleden

Dit is niet de eerste keer dat het festival getroffen wordt door een dergelijke tragedie. Tijdens de vijftiende verjaardagsviering van het festival in 2019, zakte een 27-jarige Indiër in elkaar nabij de Main Stage. Na pogingen tot reanimatie overleed hij in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen door een overdosis. Die openingsdag werden zeven bezoekers naar het ziekenhuis gebracht, waarvan er vier op de intensive care belandden.

Verhitte Dans en Dodelijke Drugs: Een Risicovolle Mix

Een jaar eerder bezweken twee vrouwen, een Tsjechische en een Indiase, aan de gevolgen van een overdosis XTC, gecombineerd met watervergiftiging. Het dodelijke mengsel van de hitte, intense dansbewegingen en drugs had hun lichaam uitgeput en leidde tot hun tragische einde.

XTC kan de lichaamstemperatuur flink verhogen. Hierdoor ontstaat een sterke behoefte aan water, die, indien ongecontroleerd, kan leiden tot fatale watervergiftiging.

Nultolerantie en Preventie: De Tweezijdige Strijd tegen Drugs

Ondanks deze tragedies handhaaft Tomorrowland een strikt nultolerantiebeleid voor drugs. Vanaf het moment dat bezoekers het festivalterrein betreden, worden ze geconfronteerd met strenge regels, herhaaldelijk aangegeven op banners en grote schermen. De regel is simpel: wie betrapt wordt met drugs, moet het festival verlaten.

Helaas is overmatig drugsgebruik geen uniek probleem voor Tomorrowland. Bij andere festivals zijn soortgelijke incidenten gerapporteerd. In 2014 stierf een 25-jarige man op het Dour Festival na overmatig drugsgebruik, en in 2016 overleed een 27-jarige festivalganger aan een LSD-overdosis.

Extrema Outdoor, een techno- en housefestival in Hasselt, gebruikt LED-schermen op het terrein om bezoekers te waarschuwen voor gevaarlijke drugs die in omloop zijn.

De Voortdurende Strijd

Tomorrowland blijft zich inzetten voor het bewust maken van de gevaren van drugs en het informeren van de festivalbezoekers. De organisatoren zijn van mening dat dit een belangrijke stap is om het aantal drugsgerelateerde incidenten te verminderen.

Tomorrowland blijft dus een plek van tegenstrijdigheden: een wereld vol muzikale extase en vreugde, maar tegelijkertijd een plaats waar de schaduw van drugsgebruik constant aanwezig is. Het festival danst op een dunne lijn tussen het betoverende ritme van de muziek en de verschrikkelijke gevolgen van een overdosis.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen www.westnieuws.be )