Thuis blijven in het hart van Vlaanderen

Het Vlaamse decreet over wonen in eigen streek (WIES) biedt een oplossing voor de groeiende onbetaalbaarheid van wonen in bepaalde Vlaamse regio’s. Hiermee wordt een poging gedaan om sociale verdringing tegen te gaan en betaalbaar wonen voor iedereen mogelijk te maken. De Raad van State zal hier nu advies over geven.

Een tijdperk van verandering: de nieuwe weg van Vlaanderen

De droom van iedere Vlaming is om in de warmte van hun geboortestreek te kunnen blijven. Maar de wervelende dynamiek van economische groei, bevolkingsgroei en stedelijke trek heeft die droom voor velen een uitdaging gemaakt. In het knusse nest waar generaties lief en leed hebben gedeeld, wordt het steeds lastiger om een plekje te vinden dat betaalbaar blijft.

De noodzaak om te behouden wat ons dierbaar is

Vlaanderen is altijd een mozaïek van gemeenschappen geweest. Gemeenschappen waar mensen niet alleen wonen, maar leven. Waar geschiedenissen zijn geschreven en herinneringen zijn gemaakt. Het is dan ook hartverscheurend te bedenken dat vele Vlamingen de plaatsen waar ze hun eerste stappen zetten, hun eerste woorden spraken en hun eerste liefdes beleefden, moeten verlaten wegens onbetaalbare woonprijzen.

De oplossing: Een pad naar de toekomst

Dit probleem is niet onopgemerkt gebleven door onze leiders. Op voorstel van viceminister-president Ben Weyts en Vlaams minister Matthias Diependaele werd er een nieuw lichtpuntje geboren: het decreet van 23 juni 2023 over wonen in eigen streek (WIES). Een daadwerkelijke oplossing om de verstoring van onze sociale structuur en het wegtrekken van de jongeren en minder kapitaalkrachtige individuen tegen te gaan.

Met de goedkeuring van dit decreet, na advies van de VTC en de GBA, is er een nieuwe stap gezet richting een Vlaanderen waarin iedereen een thuis kan vinden in de streek waar zijn of haar hart ligt. Gemeenten met de hoogste vastgoedprijzen krijgen hiermee de gereedschappen in handen om de balans te herstellen.

Een droom die werkelijkheid wordt

Nu is het de beurt aan de Raad van State om hun licht te laten schijnen op dit uitvoeringsbesluit. De toekomst van vele Vlamingen hangt in de balans, in de hoop dat ze mogen blijven in de streken die hen zo dierbaar zijn.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be