Terwijl economische motor sputtert en het vrachtvolume afneemt, gaan meer mensen op reis via Brussels Airport

Brussels Airport zag in juli 2023 een stijging van 5% in passagiersaantallen vergeleken met het voorgaande jaar. Dit kwam mede door een aangepaste vakantieregeling in het Franstalig onderwijs. De top tien populaire bestemmingen werden ook onthuld, met Spanje aan kop. Ondanks de toename in passagiersaantallen, was er een daling in het vrachtvolume.

Zomerdrukte gespreid door onderwijsverschillen

Bij de aanvang van de zomer nam Brussels Airport een opvallende stijging in passagiersaantallen waar. Juli, traditioneel een aanvang van vele vakanties, registreerde maar liefst 2,3 miljoen reizigers. Dit cijfer overtrof het passagiersaantal van juli 2022 met een stevige 5%. Deze toename werd gedeeltelijk gestimuleerd door een aangepaste vakantieregeling binnen het Franstalig onderwijs, waardoor de reizigersstroom dit jaar meer verspreid werd.

Top tien bestemmingen onthuld

Het is geen verrassing dat de zomermaand juli meer vertrekkende dan aankomende passagiers kent. Maar welke landen waren nu het populairst onder de reizigers van Brussels Airport? De top tien bestond uit Spanje, Turkije, Griekenland, Duitsland, Italië, Marokko, Portugal, de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Vertrekkende transferpassagiers en vakantievibes

Interessant om te noteren is dat in juli slechts 13% van de passagiers bestond uit vertrekkende transferpassagiers. Deze afname in percentage is te wijten aan het massaal aantal Belgische vakantiegangers die hun vakantiebestemming opzochten. Tevens namen de vliegbewegingen met 2% toe en passagiersvluchten zelfs met 6%. Gemiddeld kon men spreken van een bezetting van zo’n 150 reizigers per vlucht.

Een blik op het vrachtvolume

Ondanks de toename in passagiersaantallen, ervoer Brussels Airport een afname in hun vrachtvolume. In juli kende het globale vrachtvolume een daling van 11% naar 57.272 ton. Een significante verklaring voor deze daling is te vinden in de afname van getruckte volumes.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be