Symbool Van Veerkracht in Veurne

In de bruisende kern van Veurne, werd de skyline van Nieuwstad afgelopen maandagmiddag doorkliefd door een gebeurtenis die alle verwachtingen tartte. Een titanische heimachine, een metalen leviathan op de brug van de menselijke vooruitgang, was tijdelijk geknield op de bouwwerf van de toekomstige VUE appartementencomplex, een parel in de kroon van de voormalige verffabriek aan de Brugsesteenweg.

Zoals een ridder zich klaar maakt voor een grootste duel, arriveerde deze machtige machine, gewapend en klaar om de aarde te temmen met de reusachtige palen die haar fundamenten zouden vormen. Echter, het lot nam een onverwachte wending. Als een moderne Icarus die te dicht bij de zon vloog, kantelde de mechanische kolos en rustte ze half gekanteld, haar arm als een stille getuige tegen de hemel gericht.

Maar dit was geen scène van verwoesting. Nee, deze middag was gevuld met de sprankelende betovering van het onverwachte, met de stilte van een onaangeroerd landschap dat zich slechts voor een moment aan de schoonheid van het ongewone overgaf. Geen mensen werden geschonden in dit epos van staal en beton; geen naburige bouwwerken werden ontsierd door de onvoorspelbare wending.

Er werd een nieuw beest opgeroepen, een telescopische kraan die zich haastte om zijn gevallen broeder te redden. Het moment van herstel was een ballet van kracht en precisie, een knap staaltje van menselijk vernuft. Met een ongeëvenaarde zorgvuldigheid en geduld, tilde de telescopische kraan de gekantelde reus op, in een ballet van staal en hydraulica.

Dus, daar, op de Zannekinlaan in Veurne, werd deze heimachine niet geveld, maar werd ze een symbool van weerbaarheid en veerkracht. Een herinnering dat zelfs in het gezicht van tegenspoed, de menselijke geest en onze bouwkunst altijd de middelen vinden om te herstellen, te verbeteren, en voort te zetten. ( Serge Jansen en Andy Vermaut van Westnieuws.be )